Solceller tar ett steg framåt (äntl)igen.

Det amerikanska företaget Nanosolar tar ett steg framåt idag efter fem års utvecklingsarbete av sin produkt. Det rör sig om en s k tunnfilms-solcell och den presenteras idag i företagets blogg i samband med produktionsstart i komersiell skala. Efter fem års produktutveckling, innefattande högteknologisk forskning och utveckling, utveckling av produktionsmetod , testning, utveckling av produktionsredskap och konstruktion av fabriksbyggnad, så skeppades idag den första färdiga produkten iväg till Östtyskland.

Det är företagets CEO Martin Roscheisen som sitter vid tangentbordet och skriver.

Produkten är:

  • världens första tryckta tunnfilms-solcell i en kommersiell solpanel.
  • världens första tunnfilmspanel med en lågkostnads kontaktmöjlighet.
  • Världens hittills billigaste solpanel – han tror företaget blir välrdens första som med vinst kan producera paneler för så lite som 0.99$ per watt.
  • Världens högstproducerande tunnfilmssolcell . levererar fem gånger så mycket som någon annan tunnfilmspanel.
  • En högt system-optimerad produkt med lägsta systembalanskostnad av någon tunnfilmspanel

Idag har de första panelerna alltså lämnat företaget i San Jose och är nu på väg till Östtyskland för att bli den första megawatten i en projekterad anläggning där. 

Tidskriften Popular Science har i November utnämnt produkten till första pris i tävlingen Årets Innovation 2007, rankad före Apples Iphone och före många andra teknologier och före företag med långt större marknadsföringsbudget.

Av presentationen framgår att panelerna egentligen inte är några paneler. Nanosolar har producerat något slags bläck, som fångar solljuset och konverterar det till elektricitet. Bläcket stryks ut på metallplåtar tunna som aluminiumfolie med en tryckpressliknande anordning. Dessa ”plåtar” är lättare, billigare och lika effektiva som vanliga solcellspaneler. Tidskriften tror att dessa  metallfolier i sinom tid kommer att täcka taken på varenda kommersiell byggnad i USA.

Nanosolar får utmärkelsen på grund av produktens mycket stora potential. Nanosolar kommer att producera billig miljövänlig solenergi inte bara till byggnader i USA utan till länder där elektericitet överhuvudtaget betraktas som en lyx.  Detta är den milstolpe som solcellsindustrin har väntat på i decennier.

Jag är ju inte någon solcells-specialist, men det lär väl inte dröja länge innan denna produkt kommer att vara utvärderad av förståsigpåare och konkurrenter även här i Sverige. Låt oss hoppas att det verkligen är det stora steg framåt som företagets VD hoppas. 

Lämna ett svar