Apokalypsdags strax?

Under ett par dagar har det, med anledning av Bali-mötet kan man förmoda,  bara vällt fram artiklar och program om klimatet, växthusgaserna och jordens eventuella undergång. Skrivbordet dignar under alla osorterade klipp och färska utskrifter, och ett tag kändes det som om jag skulle dra mig tillbaks och lösa korsord istället.

Nu ,15:47 idag, har jag kommit på bättre tankar, eller rättare sagt har de dystra släppt efter ett program i P1, som direkt har handlat om de här och var rådande  undergångsstämningarna.

Efter en del vacklande tycker jag mig ha fastnat för att det finns skäl att oroa sig för klimatet. Ännu värjer jag mig dock när somliga tar till övertoner och pratar om jordens undergång. Al Gore, som jag i och för sig beundrar och uppskattar, hävdar att vi har tio år på oss, annars kan vi anse planeten som förlorad. 10 miljarder människor kommer att dö om man tolkar detta bokstavligt, liksom mängder av andra varelser och växter i vår Herres hage.  Dö skall vi alla en gång, och jag själv kan skatta mig lycklig om jag har så där en 15 år kvar. Då får jag i alla fall se facit, om nu Gore har rätt och det är 10 år dit. Mina barnbarn kanske i värsta fall får vara med om le Grand Finale.

Jag vill naturligtvis inte tro det och följaktligen tror jag det inte heller. Många vill inte tro att det ens är fara på färde, och då tror de inte ens på det. Häromdagen gav jag mig på att häckla bl a Peter Stilbs, som svarat nedan, och som bl a berättar att hans insändare i SvD gav honom rikligt tillbaka i olika former av uppskattande korrespondens och tack för ord i rättan tid. Läser man de 82 kommentarerna på hans insändare,  i SvD, så står det helt klart att han har överlägset rätt. Själv har jag inte fått någon som helst uppskattning av att jag försökte såga hans insändare.

Det har varit gott om domedagsstämningar för allt mellan himmel och jord, visste dom berätta i P1. En del av detta har varit uppenbart strunt och dumheter men mycket har varit blodigt allvar. Jag minns själv rädslan för atombombskrig under kalla krigets år.  När Hiroshimabomben föll gick jag i folkskolan och minns vårt skräckblandade intresse för denna hemska bomb som kunde utradera en stor stad.  Två unga ingenjörer på bruket där min far arbetade, var så övertygade om att slutet var nära, att de tog ut alla sina besparingar och åkte till Stockholm och gjorde sig ett par glada dagar i väntan på undergången. Det logs en del åt dem när de återkom efter några dagar, men många var nog på vippen att göra något liknande.

Jag minns också Romklubben som utkom med sin bok ”Tillväxtens Gränser” 1972. Den ligger bredvid mig här. Den utgick från att senast 1975 måste en rad åtgärder vidtagas om inte en massvält mer eller mindre skulle sätta punkt för mänskligheten mot slutet av seklet, när befolkningen skulle vara mellan 5 och 6 miljarder. Vi har ju nu passerat denna tidpunkt för ytterligare 3 miljarder invånare sedan. Många svälter förvisso, men i huvudsak pga vår oförmåga att fördela jordens gåvor rättvist.  Ändå kan man säga att Romklubben verkligen ansträngde sig i sina beräkningar för att komma sanningen så nära det bara gick.

från Tillväxtens Gränser

Ovanstående bild, ursäkta kvalitén, är en modell där alla relevanta flöden finns med. Jag föreställer mig att om inte meteorologerna idag hade sina datorer så skulle deras modeller för datasimuleringar av klimatet i framtiden te sig ungefär likadana. (Klicka på bilden ,så går det att läsa alla rutor.)

Vi har ju nu facit och det går bra att skratta åt Romklubben, och den har ju också mycket riktigt hånats en hel del. Det fanns dom som gjorde det direkt, men många tog det här på blodigt allvar då. Jag skall gärna medge att jag var en av dem. Självfallet medger jag också gärna att jag är så glad, så glad att det var fel.

Det finns kanske även nu en liten chans att förnekelsens brödraskap (det finns kanske systrar också även om jag inga sett) visar sig få rätt. Klimatet återvänder till det normala av sig självt. Peter Stilbs, Fred Goldberg, Per Welander med sin Moderna Myter och åtskilliga andra, kan peka finger åt den större delen av mänskligheten och säga vad var det vi sa’.

Men det kan ju också gå åt helskotta mer eller mindre. Bara för att vi har haft en massa alarmister som har skrikit i tid och otid utan att något speciellt har visat sig hända, så finns det ingen naturlag som säger att det alltid kommer att vara så. Det har faktiskt hänt en lång rad tråkigheter genom historien, bara under den ytterst lilla del av jordens historia som det funnits människor. Pest, jordbävningar mm. Al Gore har i sin första bok ”Earth in the balance” en fyllig redogörelse med referenser för flera ”mindre” och kortvariga katstrofer under människans tid.

Det har funnits långa istider och det har funnits långa värmeperioder. Före oss har livet varit nära att försvinna helt och hållet från planeten. (When Life Nearly Died, av Michael J. Benton). Det var visserligen 65 miljoner år sedan, men om man betänker att  98,5% av jordens hittillsvarande livstid redan hade passerat, så verkar det mer närliggande.  Författaren (Benton alltså) har i boken ett schema som går tillbaka 600 miljoner år, till gränsen mellan precambrisk och palaeozoisk tid. Sedan dess har det varit en större massutrotning för 250 miljoner år sedan, den boken handlar om mellan Trias och Perm, fyra mellanstora varav den senaste är den som de flesta av oss känner till, då alla dinosaurier strök med.. Därutöver har det varit 17 mindre, varav den senaste inträffade för ungefär en miljon år sedan. Klimatet har flera gånger gjort våldsamma svängar åt båda hållen.

Om det alltså går åt helskotta, som jag tänkte mig ovan, så är det inte första gången och ingen naturlag har satts ur spel.  Prof James Lovelock, ett välkänt namn och av de flesta högaktat, tror för sin del att innevarande sekel kommer att innebära en minskning av jordens folkmängd från ett maximum kring 10-12 miljarder ner till kanske en halv miljard vid sekelslutet.  Prof James E Hansen uttalar sig också ofta dystert om framtiden.  Och det finns ett stort antal vetenskapsmän som nog hävdar att om politikerna följer uppmaningen från t ex Baron Monckton, och  är ”modiga nog” att inte vidtaga några åtgärder, så kan det gå som Lovelock säger. (Nu vet vi ju tack och lov att det blir inte riktigt så illa även om det kunde blivit bättre.)

Personligen hävdar jag att om det vidtages åtgärder resoluta nog för att klimatet inte skall ta kål på flertalet av oss, så skall jag gärna stå ut med att somliga pekar finger och säger – vad var det vi sa’.  Går det, som man säger, ”inte vägen” misstänker jag att vi alla får annat att tänka på än vem vi skall peka finger åt.

4 svar till “Apokalypsdags strax?“

 1. Peter Stilbs skriver:

  Hej igen – och tack för uppmärksamheten. Jag tar mig friheten att vidarebefordra en länk till en skrift med vilken jag lyckades reta galla på Bo Ekman (Tällbergstiftelsen, Du vet) tidigare i somras.
  http://www.godward.org/commentary/Out%20of%20the%20Box/Apocaholics%20Anonymous.htm

  Du får i övrigt ganska många hits på ordet ”Apocaholics” om Du söker via Google.

  James Hansen igen – suck – trots vad tidningarna skriver så har officiella temperaturdata planat ut och sjunkit sedan 1998, och men skriver inget om McKitrick & Michaels arbete som kom för ca 2 veckor sedan – det visar kristallklart att den ”unprecedented” temperaturhöjning man registrerat sedan 1980 är så kontaminerad av urbaniseringseffekter att den inte existerar – höjningen är högst hälften av vad man hävdat – och faller väl inom naturliga variationer. Då faller alla IPCC’s argument, liksom de klimatmodeller som kalibrerats mot den! men tala om det för Karin Bojs(DN), Joachim Kerpner(Aftonbladet) och Susanna Baltscheffsky(SvD), om Du kan. Eller varför inte prova med vår egen Jultomte Pär Holmgren på SvT?

  Dagens SvD hade en bra bild av Svenska ”Vita Jular” sedan år 1900,
  baserat på SMHI’s statistik. Jag ser absolut ingen trend alls ! Kolla själv!

  I övrigt önskar jag alla en God Jul och ett Gott Nytt År.

  Peter Stilbs

 2. Bengt Axmacher skriver:

  Tack själv.
  Hinner inte svara så utförligt nu. Håller fortfarande på med Singers bok; strax före jul går det inte så fort. Uppskattar att du hör av dig, en av få och det känns särskilt stimulerande när vi till stor del är menings-motståndare.
  Det finns faktiskt ganska många som hävdar att det fortfarande föreligger en temperaturhöjning, dock mest märkbar i arktis. Möjligen kan avtagande solfläcksaktivitet spela in ? Dessutom verkar det som om vi går in i svagare sådana cykler och det finns dom som tror på en köldperiod på ngt sekel. Bra, då behöver jag inte oroa mig så mycket.
  Även om det blir så tycker jag likväl att det är en god sak om vi kan minska oljeberoendet och framförallt koleldningen. Koldioxidemission
  är minsann inte det enda elände som de kan lastas för.
  Har tittat på SvD:s vita jular. Även om ett sådant diagram är ett trubbigt instrument, så måste man ju medge att det går inte direkt att se någon annan trend än att vädret, som förut, växlar ganska frekvent. Ser man på förändringarna i arktis och på glaciärerna finns det bättre stöd, och det är ju också i norr som man sagt att förändringarna blir störst. Risken för positiv feedback är också störst där med avtagande albedo och – värsta framtidsutsikten – töande permafrost med stora mängder metan som bubblar upp i atmosfären.

  Till sist önskar även jag alla God Jul och ett Gott Nytt År.

 3. Peter Stilbs skriver:

  Hej Bengt – jag håller absolut med Dig om att spara på energi, och särskilt på råolja – men det får inte göras till priset av dålig eller rent lögnaktig vetenskap, som istället talar om ”klimatpåverkan” via myndigheter och media. Såg just i morse SvT’s första del i morgonprogrammen – en massa dravel om Antarktis – där det bevisligen i de flesta områden har blivit KALLARE senaste åren. Det går ju ändå alltid att vränga information. Jag är säker på att påståendet att det rent statistiskt är att vänta sig att NÅGONSTANS på Jorden finns varje dag NÅGOT naturfenomen som är ”onormalt” – sen kan man blåsa upp detta med stora rubriker, eller göra det till ett huvudinslag i Rapport eller Aktuellt.

  Snart snappar folk också att det finns en rad aktörer som har stora personliga ekonomiska intressen i handeln med utsläpprätter (bl.a. Al Gore). Till nyår höjs förresten Svenska elpriset med automatik, pga utsläppsrättsmekanismer – såg jag i en pyttenotis i Metro för en vecka sedan. Vattenfall och andra, som inte har några sådana kostnader, kammar hem storkovan, och cheferna får väl gödas med ytterligare bonus och fallskärmar.

  Någon annanstans stod att Putin troligen nu var god för 270 miljarder, genom att ha snott delar av olje- och gasbolag. Skulle inte förvåna mig, vare sig det var dollar eller kronor.

  Och Ryssarna tjänar nu guld på oljepriset – och rustar med det militärt upp, påhejade av de stora massorna.

  Jo – dags att glömma eländet och ägna sig åt avkoppling under Julen.

  Ha det bra, Bengt

  /Peter Stilbs

 4. Bengt Axmacher skriver:

  Hej igen !

  Jo, det är svårt att tolka temperaturserier, och jag har sett den serie värden som anses visa att ingen temperaturökning skett sedan 1998, förmodligen samma som du refererar till i Din första kommentar. Genom att pröva med olika rullande flerårsmedeltal, går det att få fram en ökning även under den tiden.
  Under samma tid – 1998-2006 -, visar f ö SvD:s tablå över vita jular, om man ger olika ställen i landet 3 p för barmark, 2 p för snöfläckar, 1 p för 1-9 cm snö och 0 p för tjockare snötäcke följande summa poäng för samma tid i serie: 16, 18, 23, 5, 18, 24, 20, 24, 31. Alltså klart ökande barmarks-tendens för perioden. Det bevisar självfallet ingenting alls, men särskilt Per Welander i Moderna Myter älskar att påpeka att t ex oktober i år har varit ovanligt kall eller andra sådana här enstaka värden som talar mot en uppvärmning. Det behövs fortfarande mycket längre serier noggrannt uppmätta värden, både för att man skall kunna känna sig säker på någon uppvärmning och för att meteorologernas datamodeller skall bli ordentligt validerade.
  Det torde framgå av vad jag skrivit tidigare om åtgärder, att det mesta som kommer från miljörörelsen tycker jag är politiskt ogenomförbara dumheter.
  Jag vill ha stopp på den fullständigt exploderande användningen av kol till elproduktion, främst i Kina, alternativt en snabbt införd teknik för att ta hand om koldioxiden. Elen får ersättas med el från kärnkraft, vattenkraft, vind- eller vågkraft eller solkraft. Därutöver tycker jag man borde använda naturgas i första hand av fossila bränslen, och olja i andra men succesivt strypa förbrukningen till transporter till lands eller till sjöss. Bra teknik är nära förestående. Flyga kan vi gott fortsätta med, det kommer att dröja ett bra tag innan vettiga alternativ finns vad gäller drivmedlet.
  Odlade biobränslen är nästan det dummaste jag vet, men bränsle från sopor och rester är väl klokt. Utsläppsrätter tycker jag inte om, framförallt för att transparensen är så dålig. Jag fattar inte hur det kommer sig att Naturskyddsföreningen kan få sälja sådant t ex.
  Så småningom kommer det att klarna i vilken mån mänskliga utsläpp har påverkat klimatförändringar; om de nu inte kommer av sig helt på egen hand.
  Ska nu övergå till att klä julgranen och värma lite glögg.
  Ha det bra själv. Vi blir nog mera sams vad det lider.

  Hälsn.
  Bengt

Lämna ett svar