Snörstump 8. Ugnen för soldrift.

Ny teknik hade igår en solskenshistoria i dubbel bemärkelse som jag genast annekterar som en intressant snörstump. Den handlar om KTH-studenterna Johan Palm och Fredrik Carlsson på KTH:s nya civilingenjörs-utbildning Design och produktframtagning som idag presenterar ett examensarbete för sin uppdragsgivare, läkarmissionen.

Det rör sig om en vidareutveckling av en idé om en soldriven ugn som ursprungligen konstruerats av en svensk missionär och som i ursprungligt skick redan finns 4-500 exemplar utplacerade i lika många familjer.

Maten sätts ner i en isolerad plastlåda, täck t av ett genomskinligt glas och plastskikt. Det uppfällda locket reflekterar ytterligare ljus ner i lådan som är svartmålad på insidan. Nu är lådan utvecklad ytterligare med bl a  nya materialval för att förenkla och förbilliga produktionen.

Ugnen kommer upp i en arbetstemperatur på 140-150 grader och ”normala” ugnstider måste förlängas en del. Mat som måste röras ideligen går inte så bra, men det mesta för övrigt som t ex ris, potatis, ägg, kyckling och  kött.

Det här är verkligen en idé i min smak, som borde komma som en räddande ängel till otaliga u-landsfamiljer som idag har ett ständigt bekymmer med att jaga ihop bränsle till en primitiv spis. För mig  en perfekt integrerad del i det kombikök jag skisserade den 25/11 under rubriken  ”Tänk stort för en gångs skull.”

Måtte läkarmissionen ge denna en maximal spridning.

Lämna ett svar