Tankar kring metan. Problemet som kan vara en lösning.

I DN fanns den 29/8 en artikel om klimathotet från Sibirien. Metan är problemet, ett kärt men fruktat barn som har många namn. Som biogas är det en älskad nyttighet, som naturgas är det omdiskuterat – särskilt om det skall fraktas i rörledning under Östersjön, som vätska i kyld form (LNG) fraktas det på världshaven i särskilda tankers, var och  en med ett energinnehåll som en mindre vätebomb och slutligen som metanhydrat finns det i oerhörda mängder, främst under havsbottnarna runtom i världen.

Redan för 4 år sedan hade Ny Teknik en artikel  om denna oerhörda energiresurs. Tillgångarna är dubbelt upp mot alla kända fyndigheter av olja, kol och naturgas tillsammans.

I Sibirien rör det sig om infrusen metan under permafrosten, som nu är på väg att slippa ut ur sitt fängelse vartefter marken tinar. Ute i havet torde det väl röra sig om metanhydrat som är ett komplex av metan och vatten i isform. När temperaturen stiger ökar mängden metan i vattnet.

När metan bubblar upp utom all kontroll lever vi farligt och många oroar sig för en kraftig klimatförändring om detta sker snabbt. Det är, som väl idag alla känner till, en mycket mer potent växthusgas än koldioxid. Men den är också tack och lov betydligt mera kortlivad eftersom den förenar sig med luftens aggresiva syrgas till koldioxid och vatten.

Detta innebär att om vi kan fånga in den och använda den på samma sätt som naturgas,  det är ju kemiskt samma sak, så kan vi utnyttja det avsevärda energi-innehållet utan att öka koldioxiden i atmosfären, den skulle ju hamna där i vilket fall som helst. Samtidigt skulle vi minska mängden metan i  atmosfären.

Detta borde ur klimat-synpunkt vara en tulipanaros utan like.  Frågan är bara hur det skall gå till. Har någon funderat över det?

Möjligen kan man tycka att det är sorgligt att Ryssland sitter på största biten av kakan.  

Kan man bara borra hål i permafrosten och ta hand om gasen direkt ur backen?  Här i Östergötland har vi metan som bubblar upp ur backen någonstans utanför Linköping. Lokala boende har visst utnyttjat den att värma sina hus med.  Hur fångar de in gasen?

Här finns det utrymme för goda idéer.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna ett svar