Snörstump 21. Tunnfilmssolceller sätter fart.

 I Ny Teknik häromdagen kunde vi läsa hur det svenska tunnfilmssolcellsföretaget Solibro från Uppsala i dagarna drar igång tillverkning i Thalheim i Tyskland av tunnfilmssolceller med så småningom en årlig uteffekt kring 20-30 kW.

Solcellerna är av cigs-typ och skall tillverkas med vakuum-metodik. De lär dock få konkurrens på nära håll. 

Tunnfilms-solceller är tunnare och billigare än den vanliga kiselcellen, vilket kompenserar för den sämre verkningsgraden. Nu sjunker priset sannolikt ytterligare, för ett annat företag har ökat farten i tillverkningen.

Det är Nanosolar Inc som startades 2002 och nu bygger en fabrik i San José i Kalifornien för produktion av solceller av tunnfilmstyp med en ny egenutvecklad metodik. Fabriken får en golvyta på ungefär 14’000 m2 och är i det närmaste färdig. Därutöver har de samtidigt byggt en fabrik utanför Berlin med golvyta på 50’000 m2 avsedd för montering av paneler.

Gängse maskiner som producerar solceller klarar av en årsproduktion i storleksordningen 10-30 MW-s effekt. (Stämmer bra med Solibros uppgifter) Nanosolar har nu en maskin provkörd som presterar 1 GW per år, dvs en flerdubbling av vad som tidigare varit möjligt. Efterfrågan är stor så maskinen lär bli sysselsatt.  

Denna länk går till en videostump som visar hur det ter sig i sinnevärlden. Drygt 30 meter i minuten klarar den av.  Är man, som jag, van vid pappersmaskiner som spottar ut betydligt mer än en kilometer på samma tid, så ter det sig inte alltför svindlande. Men man undrar hur det går till i alla fall.

Ett bläck av nanopartiklar” trycks ut på en tunn film. Tryckningen är en enkel, snabb och robust metod som inte kräver högvacuum-kammare som den ”gamla” metoden. Den äldre tekniken (Solibros?)  klarar inte mer än ungefär en tjugondel av produktionen i den nya apparaten och, utslaget per effektenhet, blir den nya tunnfilmscellens tryckning 10 ggr billigare än den gamla.  I princip skulle maskinen (enligt uppgift) kunna klara av en hastighetsökning upp till 6-700 m per minut. Man anser t o m att ju fortare man kör desto högre kvalité blir det på produkten.

Verkningsgraden på solcellen är ungefär 14%.

Maskinen kostar 1,65 miljoner $.

Det borde vara ganska enkelt att räkna ut hur lång tid det skulle ta att täcka 10 % av hela Saharas yta med denna tunna och billiga solcell. Då har jorden sitt kraftbehov täckt. Och vi kan åka elbil allesammans med gott samvete.

Vi får hoppas att Solibro har något ess i ärmen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

  

Lämna ett svar