Arkiv för kategori ‘Solceller’

Ett förslag till både Volvo-Leif och Scania-Leif

lördag, 25 oktober, 2008

I går kväll har vi sett och hört de båda Leifarna  Johansson och Östling i ett antal repriser, efter det att orderingången mer eller mindre fullständigt rasat ihop för den svenska bilindustri som fortfarande är genuint svensk. Någon dag tidigare hörde jag representanter för Volvo personbilar kommentera deras väl så trista situation, hukande sig för kommentarer i stil med att det väl var skada att Volvo intresserat sig så litet för miljöbilar och mindre fordon. Det framkom bl a att Ford i direkt anslutning till sitt köp flyttat ett pågående utvecklingsarbete av elbilar alt. elhybrider över till  sin sida Atlanten och instruerat den svenska produktionen att ägna sig åt sitt gamla koncept med tyngre prestigebilar även fortsättningsvis.

(mer…)

Låt klimatet vila sig ett tag. Det finns andra skäl.

onsdag, 3 september, 2008

När Catrina, orkanen alltså, hade dränkt New Orleans och tagit en försvarlig tribut människoliv för 3 år sedan utnyttjade media chansen att pumpa upp det ändrade klimatet, som naturligtvis sades ligga bakom. Gustav, årets orkan, kom dessbättre på andra tankar just när den var klar att kasta sig över staden igen. Vem kan känna annat än tacksamhet över det.  Någon befarar kanske att skeptikerflocken skall passa på tillfället och påminna om att klimatet redan för 10 år sedan bestämde sig för strategin – hit men inte längre.

(mer…)

Amerikanska Toyota. Ny lag om tillgång och efterfrågan.

tisdag, 5 augusti, 2008

I Ny Teknik idag står att läsa om hurusom Toyota Prius i Amerika är dyrare som begagnad än som ny. Tro det eller ej, när det gäller Amerika är somligt sant hur mycket lögn det än kan verka vara.

Samtidigt kunde man i Wired för ett par dagar sedan läsa om den fantastiska upptäckten av en ny prisbillig katalysator att använda vid elektrisk dialys av vatten till vätgas och syre. Möjligheten att framställa vätgas vid tillfällig överproduktion av el blir både möjlig och billig. Den kan sedan lätt återvinnas till el med bränsleceller.

Det drar ihop sig till ytterligare ett steg framåt för el-bilen som drivs med vätgas.

(Beklagar att jag inte haft mycket tid att ägna bloggen senaste veckorna. Men det ljusnar framöver.) 

Framtiden verkar mer lovande än skrämmande. Ett löfte att leva sunt blir aktuellt till nyår.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Heja Toyota. Klä dig i solceller!

måndag, 21 juli, 2008

Äntligen har det hänt. Jag har puffat för det här tidigare. Och senaste dagarna har det stått att läsa om på ett otal ställen. Först hittade jag det hos Reuter.

Naturligtvis borde elbilar vara inklädda med solceller på alla sidor som inte vetter direkt mot marken.

(mer…)

Snörstump 21. Tunnfilmssolceller sätter fart.

söndag, 22 juni, 2008

 I Ny Teknik häromdagen kunde vi läsa hur det svenska tunnfilmssolcellsföretaget Solibro från Uppsala i dagarna drar igång tillverkning i Thalheim i Tyskland av tunnfilmssolceller med så småningom en årlig uteffekt kring 20-30 kW.

Solcellerna är av cigs-typ och skall tillverkas med vakuum-metodik. De lär dock få konkurrens på nära håll. 

Tunnfilms-solceller är tunnare och billigare än den vanliga kiselcellen, vilket kompenserar för den sämre verkningsgraden. Nu sjunker priset sannolikt ytterligare, för ett annat företag har ökat farten i tillverkningen.

(mer…)

Solenergi och USA.

måndag, 7 april, 2008

USA tillsammans med Kina och några länder till leder bovligan när det gäller koldioxidutsläpp och kanske också den allmännt skeptiska  inställningen till behovet av åtgärder. Man får lätt intrycket att man inte gör någonting. Riktigt så illa är det dock inte.

Jag har hittat en sajt som beskriver utvecklingen av solkraft = photovoltaic, dvs solceller för elproduktion. I Sverige går den verksamheten långsamt, vi har ju inte så mycket sol som man kunde önska, USA är mera lyckligt lottat. Cooler planet  heter sajten . Upplägget är intressant, för den är interaktiv. När man installerat solcellerna anmäler man sitt innehav. Siffrorna uppdateras fortlöpande.  

Cooler planet

 Ovanstående kurva är hämtad därifrån och anger antal installationer från 1998 och framåt. Det finns fler.  

De 30’000 installationer som nu finns har en sammanlagd effekt på ungefär 130 megawatt vilket sparar in drygt 500 kiloton koldioxid årligen. Sedan 2002 har installerad effekt ökat med 1700 %, och ökar fortfarande i oförminskad takt, i stort sett lika med vad industrin hinner producera.  Inga jättemängder ännu, men ökningstakten imponerar.

Sedan tillkommar solar power-produktion, dvs solvärme utnyttjad till elproduktion genom generatorer. Ställer sig tills vidare förmånligare prismässigt när det gäller mycket stora anläggningar. Den finns dock inte redovisad här. 

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Öknar, vattenbrist och ett åtgärdsförslag.

söndag, 6 april, 2008

I min bloggrulle finns bland andra en länk till Gröna Realisten. Johan  skriver där kunnigt, fylligt och spekulativt om framförallt kärnkraft men med talrika utvinklingar till än det ena än det andra. Även om det redan är en blogg som är välbesökt – i varje fall 3 ggr fler besök än jag själv -så har jag kanske någon besökare, som inte hittat dit. Gör det.

För några dagar sedan tar han kortfattat upp frågan om vattenbristen i världen. Den saken är av vikt och värde för överbefolkningsfrågan, som jag försökte introducera för en vecka sedan eller så.

(mer…)

Snörstump 13. Utan både segel, motor och åror.

söndag, 2 mars, 2008

Som gammal seglare kan man inte låta bli att spetsa öronen när något i ämnet kommer upp någonstans. Som havskappseglare när det begav sig hade jag uppfattningen att vågorna, i varje fall de lite större, mest var att betrakta som ett hinder för framfarten. Dels kunde de medföra sjösjuka med bristande inspiration att segla fortast möjligt, dels innebar de visserligen på läns lite extra farthjälp men på  den långt vanligare kryssen en effektiv broms. Men nu har hjälpen kommit.

(mer…)

Solceller tar ett steg framåt (äntl)igen.

onsdag, 19 december, 2007

Det amerikanska företaget Nanosolar tar ett steg framåt idag efter fem års utvecklingsarbete av sin produkt. Det rör sig om en s k tunnfilms-solcell och den presenteras idag i företagets blogg i samband med produktionsstart i komersiell skala. Efter fem års produktutveckling, innefattande högteknologisk forskning och utveckling, utveckling av produktionsmetod , testning, utveckling av produktionsredskap och konstruktion av fabriksbyggnad, så skeppades idag den första färdiga produkten iväg till Östtyskland.

Det är företagets CEO Martin Roscheisen som sitter vid tangentbordet och skriver.

(mer…)

Snörstump 9. Spara i julens tecken

lördag, 1 december, 2007

Det känns lite enahanda att hitta så mycket smått och gott i Ny Teknik. Men den här lilla besparingen kan man knappast missa dagen före första advent. Den handlar om julgranen utanför Rockefeller Center i New York. Tidigare har den flödande belysningen konsumerat 3’500 kWh per dygn. I år har detta nedbringats till 1’200 kWh genom att tidigare glödlampor bytts mot ljusdioder fördelade utmed totalt 8 kilometer långa slingor.

Dessutom har man på taken till huskomplexen placerat ut 300 solpaneler som kopplats till det lokala elnätet.

Riktigt imponerade på Ny Teknik är man dock inte, utan påpekar med ton av viss nationell stolthet att den första offentliga julgranen med lysdioder kunde beundras redan 2003 i Falun.

Själv funderar jag över hur många kWh som skulle sparas om alla julgranar  (utomhus, nota bene ) upplystes på samma moderna sätt.