Arkiv för kategori ‘Segel’

Snörstump 10 revisited. Medvind för segel.

tisdag, 19 augusti, 2008

I NyTeknik hittar man idag en artikel om seglande lastfartyg som går tillbaka på en tidigare och som även jag har skrivit en tidigare snörstump om.

Företaget ifråga, Skysail, har nu låtit lastfartyget Beluga korsa atlanten med kite-seglet 300 m upp i luften. Medelhastigheten ökade från 10 till drygt 11 knop och bränsleförbrukningen minskade med 20%.  Rederiet har beställt ytterligare 3 kite-segel.

(mer…)

Snörstump 13. Utan både segel, motor och åror.

söndag, 2 mars, 2008

Som gammal seglare kan man inte låta bli att spetsa öronen när något i ämnet kommer upp någonstans. Som havskappseglare när det begav sig hade jag uppfattningen att vågorna, i varje fall de lite större, mest var att betrakta som ett hinder för framfarten. Dels kunde de medföra sjösjuka med bristande inspiration att segla fortast möjligt, dels innebar de visserligen på läns lite extra farthjälp men på  den långt vanligare kryssen en effektiv broms. Men nu har hjälpen kommit.

(mer…)

Snörstump 10. Ny luftig framdrivning på sjön

måndag, 3 december, 2007

Att segla på  havet är ju en gammal konst, men efter de stora segelfartygen i slutet på 1800-talet har frakter på sjön med vindens hjälp inte fungerat så bra. Det gjordes konstruktioner med Flettnerrotorer, och man har försökt sätta hjälpriggar på moderna fartyg men det har aldrig slagit.

Skysail

  (mer…)