Arkiv för kategori ‘Vätgas’

Amerikanska Toyota. Ny lag om tillgång och efterfrågan.

tisdag, 5 augusti, 2008

I Ny Teknik idag står att läsa om hurusom Toyota Prius i Amerika är dyrare som begagnad än som ny. Tro det eller ej, när det gäller Amerika är somligt sant hur mycket lögn det än kan verka vara.

Samtidigt kunde man i Wired för ett par dagar sedan läsa om den fantastiska upptäckten av en ny prisbillig katalysator att använda vid elektrisk dialys av vatten till vätgas och syre. Möjligheten att framställa vätgas vid tillfällig överproduktion av el blir både möjlig och billig. Den kan sedan lätt återvinnas till el med bränsleceller.

Det drar ihop sig till ytterligare ett steg framåt för el-bilen som drivs med vätgas.

(Beklagar att jag inte haft mycket tid att ägna bloggen senaste veckorna. Men det ljusnar framöver.) 

Framtiden verkar mer lovande än skrämmande. Ett löfte att leva sunt blir aktuellt till nyår.

Läs även andra bloggares åsikter om ,

Tryckluft igen, och lagring av vindkraftsenergi

lördag, 26 januari, 2008

Jag har varit inne på tryckluft, bland annat i bilar tidigare. (Se 23/11 och 30/11 2007) Nu berättar Ny Teknik 25/1 om att ett engelskt företag, Energetix, tänkt sig att använda komprimerad tryckluft till energilagring. Man har tänkt sig använda scrollkompressorer, inte bara för att komprimera luften utan också till att utvinna energin igen genom att släppa ut luften samma väg baklänges. Det har visat sig gå bra enligt vd-n som också lovar att före årets slut skall det föreligga en färdig utrustning som ger en effekt på 200 KW. Senare skall konstruktionen skalas upp i Megawatt-format. 

(mer…)

Kol. Frågor och svar. Men utan det kan vi inte leva?

måndag, 3 december, 2007

Bengt Sagnell har påpassligt just försett mig med material om kol i form av FAQ:s ur News.Com.

Kol torde vara en av våra största källor till luftföroreningar, till gruvolyckor och till miljöskador. Till all olycka kan vi inte leva utan det.  På senare år har det seglat upp som det utan all jämförelse mest svårbemästrade problemet vad gäller ren teknologi och energi-produktion.  Vägar till framgång finns men teknologin är fortfarande tämligen oprövad, och ingenting synes viktigare just nu än att snabbt lösa det.

(mer…)

Bilar, teknik och politik.

onsdag, 28 februari, 2007

När man läser eller hör vad politiker skriver eller säger i klimatfrågan så kan man tro att bilar ( och flyg ) är enda problemet.  De är en stor del det medges, men politiker om några, borde kanske inse att dessa våra käraste leksaker inte är det man i första hand skall rikta in sig på om en bredare allmänhet skall vara med på noterna. (mer…)