God Jul och vackert väder. Inte mera klagan förrän 2008

Efter mina lantbrukarår hade jag länge som vana att vakna kl 0600 tämligen exakt, i ur och skur, vardag som helgdag,  frisk eller sjuk. Den tiden är svunnen, det höll i sig några månader efter pensionen för 1 år och 3 månader sedan. Nu råder oreda och idag väcktes jag av min livskamrat c:a 0830.

– Ser du ljuset?

Jag gnuggade mig i ögonen och tog på mig glasögonen, fast solen som tittade in kunde jag gott se ändå.  Den sken in så nära horisontellt som nästan var möjligt.  Gnistrande klar luft ute och solen själv rullade precis över trädtopparna på andra sidan Slätbaken. Lågt över viken flög två svanor med tunga sugande vingslag. Inte en krusning på sjön, och inte en tillstymmelse till is heller.  (Är det nästa vecka som utsikten blir skattefri ?) Termometern utomhus visade +3 grader C. På julaftons morgon.

Igår hörde jag ett inslag på Rapport, eller möjligen något annat nyhetsprogram, ett inslag från Antarktis. Som vanligt anslående bilder från kalvande iskanter.  Några unga vetenskapsmän stationerade på platsen, Västra Antarktis, intervjuades och var mycket bekymrade. Det var 5 grader varmare än normalt i medeltemperatur. vädret var inte att känna igen, typisk torr kall luft var nu ofta utbytt mot våt och varm. Det hände till och med att det regnade ibland, och det hade man aldrig upplevt förut. Shelf-isen minskade stadigt sedan några år, vattentemperaturen var också högre än normalt.

Det börjar bli lite tröttsamt att byta åsikt var eller varannan dag. Jag försöker verkligen att läsa och informera mig så allsidigt som möjligt och uppdelningen i två läger börjar bli tröttsam. Kan vi inte enas om att oavsett vad vi tror eller inte tror så finns det skäl att göra något? Om inte för annat så för att hanteringen av fossila bränslen, framför allt olja och kol, medför så många andra miljömässiga nackdelar utöver att de avger en massa koldioxid. Stora ytor är totalförstörda på de områden där man utvinner dem, haven och närliggande kustområden får ideligen utstå elände när olja läcker ut. Atmosfären smutsas ner av en massa annan skit också. Kolbrytningen slutligen kostar varje år livet på tusentals människor.

Hur kan man tycka att vindkraften skönhetsmässigt utgör något problem jämfört med detta. Eller ens kärnkraften.

Igår passerade jag 400 unika besökare totalt på den här lilla bloggen. 91 i veckan är bästa resultatet för ett par veckor sedan. Deprimerande på sitt sätt, det vore väl fånigt att påstå annat, självklart vill jag ha många fler läsare. Har tänkt mig ett nyårslöfte i stil med minst upp till 200 i veckan nästa år. Annars korsord.

Har någon några tips att komma med om hur detta skall kunna åstadkommas?

 • Skriv bättre/roligare?
 • Se till att någon hittar dig ?
 • Kommentera mer själv ?
 • Byt ämne ?  Klimatet är så uttjatat.

Det sista tror jag lite på.  Skäll på vården, brukar jag få höra. Det gjorde du alltid under din läkartid.

Skall fundera på saken.

Nu drar det ihop sig till Kalle Anka och sedan julklappsutdelning.

De läsare jag har önskar jag en verkligt God Jul och i sinom tid också ett Gott Nytt År.

Vinter som den var en gång.                                                               Foto Bengt Axmacher

2 svar till “God Jul och vackert väder. Inte mera klagan förrän 2008“

 1. Erik Sandblom skriver:

  Jag tycker din blogg är trevlig som den är, men vill du ha tips så kan jag dra några klassiker som brukar funka i de flesta situationer:

  1. skriv kort
  2. håll dig till ämnet

  Lite mer konkret skulle du kanske testa att skriva fler men kortare inlägg.

  Kanske kan du testa lite gratisreklam för dig själv också, genom att kommentera i andra bloggar. Då vill jag iofs påpeka att min egen blogg är mer till för mig själv än andra. Där handlar det mer om tankeembryon.

 2. Bengt Axmacher skriver:

  Tack Erik !
  Jag har väl haft lite misstankar åt det hållet. Jag vill onekligen rätt gärna pladdra iväg om annat som råkar falla mig in.
  När det gäller kommentarer har jag försökt lite, men tycker oftast inte att jag kan bidra med något. Hinner dock inte läsa så mycket hos andra som jag skulle vilja.

Lämna ett svar