Snörstump 7: Betongen som värmer.

I Ulricehamn finn ett betonggjuteri som sänkt sina uppvärmnings-kostnader, bara genom att flytta in de färdiga produkterna inom vägg och under tak. Det skulle byggas en 10’000 kvadratmeter  stor hall för ändamålet, och det var från början projekterat med fläktsystem och uppvärmning, men proejktledaren tänkte till och tyckte det borde räcka med betongen som värmekälla. Och det gjorde det. Det vanliga är att cementgjuterier ställer sina färdiga proukter till härdning utomhus.

En nygjuten betongdetalj, väggelement, takstolar eller vad det nu kan vara, är 40-50 grader varmt direkt efter gjutningen. Värmen försvinner rätt snabbt till omgivningen men på lägre nivå finns det värme kvar i flera dagar. Betong förbrukar ju vatten vid härdning och det är väl kondensationsvärme som bildas, kan man gissa.

Hur som helst blir produkten bättre. när den slipper stå ute i kylan, lokalerna behöver inte värmas ens mitt i vintern, och arbetsmiljön blir mycket bättre. Enligt Svenska Betongföreningen är det i hittills bara i Ulricehamn som man tänkt så här långt. Man hoppas exemplet smittar. 

Lämna ett svar