Vindkraft ifrågasatt. Klokt inlägg av Carl Hamilton i DN

Det kan lika gärna sägas direkt. Jag tycker Carl Hamilton är en osedvanligt klok politiker.

Idag har han en artikel på DN:s debattsida som är väl värd att läsa och fundera över. ”Skrota satsningen på mer vindkraft” utropar han frejdigt. 

Jag har haft en relativt positiv inställning till vindkraft sedan den började byggas ut och har tyckt att inslaget i landskapsbilden är fördragbart, så länge man ser en snurra lite här och var. Stora kraftledningar som skär genom naturen är svårare att acceptera trots att man haft många år på sig för tillvänjning.

Inledningsvis hade jag också gjort bedömningen att teknisk utveckling skulle göra den billigare och billigare. Det var i sak en riktig bedömning men graden var inte vad jag tänkt mig. Utnyttjandet av optimal effekt var också en besvikelse. Finansieringen begrep jag mig inte på, kanske mest för att jag inte försökte sätta mig in i den. Jag tycker inte om påhitt för att maskera utökad beskattning under nya fantasifulla beteckningar som t ex el-certifikat – det låter ju nästan som en liten utmärkelse man fått.

Hamilton får fjällen att falla från ens ögon.  Den aviserade fullständigt måttlösa utbyggnaden till 30 TWh gav ju ett intryck av beslutsamhet och handlingskraft. Den föreföll ocksågodtas utan någon egentlig diskussion, vilket väl var precis vad man tänkt sig och hoppats på. 

Kostnaden kommer att ligga i storleksordningen 200 miljarder kronor (beräknat 175 miljarder men taget i underkant.), som tydligen skall tas ut som elcertifikat, dvs betalas av hushållen och den del av näringslivet som inte betraktas som energiintensiv.  

Hamilton menar också att den exempellösa utbyggnaden världen över driver upp kostnaderna extra, eftersom tillverkningsindustrin inte har kapacitet tillräckligt. (I ett längre perspektiv kan man väl möjligen misstänka att den ser chansen till utbyggnad.)

För de beräknade 175 miljarderna kan man räkna med minskade utsläpp av koldioxid på 24 miljoner ton årligen under de 20 år som ett vindkraftverk anses ha som livslängd. För samma belopp skulle man kunna bygga 4 nya kärnkraftverk av samma typ som finnarna håller på med i Olkiluoto. De skulle reducera koldioxidutsläppen med 40 miljoner ton per år under en livstid på 60-75 år.

Vindkraften skulle sammanlagt spara 480 miljoner ton CO2, till en kostnad av 365 kronor/ton. Kärnkraften skulle spara 2800 miljoner ton och och kosta 62 kronor/ton. Dvs det kostar 6 ggr mer att använda vindkraft. Kärnkraften skulle för övrigt producera nästan dubbelt så mycket el per år (55 TWh jmf med 30 TWh)  och under 3 ggr så lång tid.

Jag hoppas att Carl Hamiltons artikel får största möjliga spridning. Jag är ju inte ekonom, men normalt räknekunnig i alla fall.  Det förefaller fullständigt bisarrt idiotiskt att inte använda sig av kärnkraften bara för att det  skrevs en lag om förbud mot utbyggnad för snart 25 år sedan.  

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

4 svar till “Vindkraft ifrågasatt. Klokt inlägg av Carl Hamilton i DN“

 1. Johan Simu skriver:

  Håller helt med om vad Hamilton skriver, men tycker tajmingen är olycklig och han slarvar på sätt och vis bort huvudpoängen med artikeln. Läser man den snabbt nu så låter det som han vill byta en planekonomisk ide mot en annan, dvs stödja kärnkraft istället för vindkraft. Hans riktiga poäng, att avlägsna hindren för kärnkraft och subventionerna till vind, faller dessvärre bort. Jag tror artikeln kommer reta gallfeber på många centerpartister, speciellt efter att Maud nu öppnat sig väldigt mycket. Folkpartiet borde jobba på att uppmuntra centern att gå med på att ta bort förbudet, men den här artikeln kan nog få motsatt effekt :/

 2. Bengt Axmacher skriver:

  Det kanske ligger någonting i det. Hamilton är kanske klok och med bra idéer men dålig diplomat. Diplomati är inte min starka sida heller precis, det är kanske därför jag gillar honom.

 3. Krafttag.nu skriver:

  Hej,
  gå gärna in och stöd energiuppropet Krafttag.nu, som verkar för en uppgörelse över blockgränserna för en uppdaterad energipolitik!
  http://www.krafttag.nu

  mvh
  Krafttag.nu

 4. Bengt Axmacher skriver:

  Jag var med bland de allra första att stödja Krafttag.nu och det gör jag fortsättnigsvis också naturligtvis. Jag uppmanar mina läsare till att göra detsamma.

Lämna ett svar