Jatropha-busken. Nu lyfter den en jumbojet.

Jag har tidigare skrivit om jatropha-busken, den taggiga lilla busken som kan växa där inget annat växer och  som man kan pressa frukterna av direkt i en primitiv press. Och det man får ut är ren (nåja!) diesel olja. Läs gärna i länken, som är illustrerad. För den som är road av botanik är den nog intressant.

Där står också att läsa om en annan intressant växt, ett träd, indisk bok eller Pongamia Pinnata, ett träd som  uppskattas för sin skugga och även för sina  medicinska  egenskaper. Det blir 20-25 m högt med vid krona, som inte bara skuggar utan också minskar avdunstning från markytan. Rotsystemet blir med tiden mycket utbrett och djupgående och Pongamia klarar alltså torra förhållanden utmärkt. Det är dessutom kvävefixerande ( förmodligen en leguminosae-art) och förbättrar alltså jordens näringsinnehåll.  De halvmåns-formade frukterna innehåller också olja, 30 % jämfört med 37% för Jatropha-busken. Det klarar att växa i en öken med endast minimal bevattning och möjliggör odling av annat mera matnyttigt i skuggan under kronorna. 

I NyTeknik går det att läsa idag om att Rolls Royce och Air New Zealand nu har tänkt sig att flyga en helt vanlig Boeing 747-400 med en av de fyra motorerna (Rolls Royce RB211) driven med en blandning av flygbränsle jet A1 och med Jatropha-olja ( sannolikt renad) 50 % av vardera.

Man ställer enligt Ny Teknik 3 krav på bränslet.

 1. Det skall vara miljömässigt hållbart och framställningen får inte konkurrera med födoämnesodlingar. 
 2. Motorerna ska inte behöva justeras.
 3. Priset måste vara konkurrenskraftigt jämfört med dagens jetbränsle.

Jatropha ger 4 gånger så mycket olja i utbyte per hektar som soja, och 10 ggr mer än majs.

Det står ingenting om Pongamia dessvärre. Den är nästan lika produktiv som Jatropha-busken, och den låter intressant att odla. När de slutat slå ihjäl varann i norra Afrika borde det kunna prövas. Kunde inte Tunisien göra ett försök?

Finns det någon som har bättre kännedom än jag ( vet inte mycket mer än det lilla jag skrivit) om detta träd?

3-e december startar man från Auckland mot okänt mål. Rarotonga kanske? Jag har flugit dit med just Air New Zealand en gång för 15 år sedan.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 svar till “Jatropha-busken. Nu lyfter den en jumbojet.“

 1. Mats Frick skriver:

  Hejsan Bengt, mycket intressant inlägg. Jag har hittat ett par relevanta artiklar från BioEnergy Research som dels tar upp Pongamia och dels ekologiska effekter av projekt inom bioenergi. Maila mig så kan jag skicka pdf:er.

 2. Bengt Axmacher skriver:

  Tack gärna. Jag är ingen vän av biobränslen från åkerareal, däremot angelägen om trädplantering, nästan av vad slag det vara må. Kan frukter och rester användas till bränsle, så desto bättre. Och ännu bättre om det kan hjälpa flyget.
  Mail kommer.

 3. Anders M skriver:

  Hej!

  Skriver här då jag inte har någon annan adress. Du skrev att en kommentar som du skrev på Uppsalainitiativet försvann vid publiceringen. Vad jag kan se måste det ha varit något tekniskt problem. (Visst skrev du i ditt namn, Bengt Axmacher?) Jag fick ingen modererings e-post så det kan inte ha modererats av oss.
  Tråkigt att du råkade ut för detta och jag hoppas att du kommer igen med kommentarer.

  Anders M

 4. Bengt Axmacher skriver:

  Tack för du hörde av dig. Jag återkommer.

 5. Daniel skriver:

  Min roll verkar vara att förstöra festen, mana till eftertanke. F’låt för det, men jag kan inte låta bli att klippa in George Monbiots svar (http://www.monbiot.com/archives/2007/11/06/an-agricultural-crime-against-humanity/) på ditt inlägg ovan:

  At this point the biofuels industry starts shouting “jatropha!” It is not yet a swear word, but it soon will be. Jatropha is a tough weed with oily seeds that grows in the tropics. This summer Bob Geldof, who never misses an opportunity to promote simplistic solutions to complex problems, arrived in Swaziland in the role of “special adviser” to a biofuels firm. Because it can grow on marginal land, jatropha, he claimed, is a “life-changing” plant, which will offer jobs, cash crops and economic power to African smallholders(19).

  Yes, it can grow on poor land and be cultivated by smallholders. But it can also grow on fertile land and be cultivated by largeholders. If there is one blindingly obvious fact about biofuel it’s that it is not a smallholder crop. It is an internationally-traded commodity which travels well and can be stored indefinitely, with no premium for local or organic produce. Already the Indian government is planning 14m hectares of jatropha plantations(20). In August the first riots took place among the peasant farmers being driven off the land to make way for them(21).

 6. Bengt Axmacher skriver:

  Hej Daniel.
  Jo jag har läst det här – trogen prenumerant på Monbiot sedan 2 år – och har läst hans ”Heat”. Och han har rätt i ett avseende – det borde jag ha klippt in själv – nämligen hur viktigt det är att utnyttja buskens kapacitet på dålig mark, där ändå ingenting kan växa. Tala om att det bästa blir det godas fiende.
  Tyvärr finns det ofta ”stora markägare” i ena eller andra avseendet som förstör goda idéer. Ändå är det väl så att det ändå är en god idé att plantera Jatropha på dålig mark, trots att det är en ändå ”bättre” att ha det på bördig. Man får väl tillgripa någon slags certifiering som man börjat göra med palmolja – de plantagerna är ännu sämre.
  Pongamia är förmodligen intressantare som idé, växer långsammare och ger ingen profit förrän så småningom. Bra markförbättrare, lämplig och vanlig som alléträd.
  Monbiot är duktig på att få en att tappa tron pål mänskligheten emellanåt. Många av hans egna idéer är visserligen bra, men endast genomförbara med militär hjälp i diktaturstater.

Lämna ett svar