Var med och tag krafttag nu.

Då och då dyker det upp nya initiativ syftande till åtgärder mot vad som ibland kallas klimatförsämring, ibland hotet mot mänskligheten eller något lika dramatiskt. Ett färskt exempel kan vara WWF:s isbjörnkampanj.

För bara ett par dagar sedan dök det upp något som hette Krafttag.nu -med en helsidesannons i SvD och förmodligen även på andra ställen.  Den här gången är det näringslivet som samlar sig till något som är lätt att sympatisera med. Det handlar om energiförsörjningen, där man tycker att det pratas mycket men görs för litet, och vem kan inte instämma i det. Det handlar inte bara om kärnkraft, men kärnkraft är inte lämnat åt sidan.

Gå gärna in på länken och läs. Det finns ännu inte många sidor, men det kommer väl att bli. Den som vill följa aktiviteterna – till att börja med ett antal ”rundabordssamtal” landet runt – kan anmäla sig och hålls då informerad.

Jag anmälde mig direkt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

5 svar till “Var med och tag krafttag nu.“

 1. Klas skriver:

  Tack för din kommentar på min blogg.

  Jag skrev den just för att drevet verkar gå så mkt på
  ”småsaker” och avlatsbrev (typ klimatkompensering) – men de stora frågorna lämnas eller felhanteras. Folk känner sig antingen alienerade eller engagerade – men ingetdera leder egentligen till ngn större effekt globalt sett !?!

  Men jag tror inte att man skall skjuta på vattenfall bara heller och blint kräva nedläggning av deras kolkraftverk tex. Sanningen är att det inte finns så många alternativ på kort och medellång sikt. Och visst vind och sol i all ära, men LCA-mässigt är inte ens dessa så bra i co2-hänseende, och allmänmiljömässigt finns det också baksidor, och jag tycker definitivt det är dags för nya tag till en modern och säker kärnkraft bland annat!

  /K

 2. Bengt Axmacher skriver:

  Självfallet kan man inte kräva nerläggning av kolkraftverk utan att komma med alternativ. Vattenfall måste t o m ha en åtminstone liten eloge för sitt försök med begravning av koldioxiden. Om det lyckas väl så finns det en metod att ta hand om kol för energiutvinning som är godtagbar. Möjligen tycker man att det kunde gå lite fortare. Vindkraften har i Sverige visat häpnadsväckande lågt effektutnyttjande – runt 20% bara – och är då ett alltför dyrt alternativ. Blir det en stor andel vid våldsam utbyggnad så får man också balansproblem.
  Modern och säker kärnkraft är modellen

 3. Krafttag.nu skriver:

  Hej,

  Filmen från det första rundabordssamtalet i Malmö förra veckan ligger nu uppe på webben.

  Deltagande vid det första rundabordssamtalet var bl.a Pia Kinhult (m), Region Skåne, Håkan Buskhe, VD E.ON Nordic, och Per Samuelson, VD Strålfors.

  Filmen hittar du här:

  http://www.krafttag.nu/krafttag/opencms/film_bild/Malmo/film/article_0001.html

  Mvh

  Krafttag.nu

 4. julie skriver:

  Krafttag.nu handlar ENBART om kärnkraft. Det är en dåligt (helt utan fakta) underbyggd lobbygrupp betald av Svenskt Näringsliv som bara vill ha nya kärnkraftverk. Man har exakt samma utgångspunkt som för 30 år sedan. Man har inte lärt ett enda nytt. För 30 år sedan när vi var till 80% beroende av olja som såg ut ställa oss som slavar till mellanöstern fanns ett starkt argument för kärnkraft då denna utlovades vara mycket billig vilket skulle visa sig felaktigt. Nu är det sorgligt att se dessa gamla gråmunkar köra samma argument.

 5. Bengt Axmacher skriver:

  Det handlar till STOR DEL om kärnkraft, ja. Det är en utomordentligt väl underbyggd slutsats att det i nuvarande kritiska situation satsas även på kärnkraft. Priset är fortfarande förmånligt jämfört med nästan allting utom vattenkraft. Det behövs dessutom en kraftkälla som kan balansera vind- och solenergi när det inte blåser och när solen inte skiner. Detta agäller särskilt i de länder som inte kan använda vattenkraft för ändamålet. Dessutom behövs en kraftkälla att ersätta kol med. Kol står för hälften av alla koldioxidutsläpp och förbrukningen ökar i rask takt. Det förgiftar mark och atmosfär med tungmetaller, nitrösa gaser, svavelföreningar och radioaktivitet och dödar mängder av människor varje år i gruvolyckor. Kol leder grovt all statistik i mängden dödade människor per energienhet, där kärnkraft och vattenkraft ligger sist i statistiken med nästan inga förluster i skador, dödsfall eller sjukdomar alls.
  De som nästan inte lärt ett enda dugg de senaste 30 åren är miljörörelsen. Vetenskapsmän och andra tongivande bland miljövännerna har börjat lämna rörelsen sedan de insett att kärnkraften är både bra och nödvändig och dessutom det billigaste alternativ som står till buds.
  Svenskt Näringsliv består inte av gråmunkar utan av kunnigt folk i alla möjliga åldrar.
  Du menar säkert väl Julie, men dina kunskaper har du skaffat dig från meningsfränder som antingen inte begriper bättre eller som medvetet för dig bakom ljuset.

Lämna ett svar