Mer om lastbilar.

I SvD Näringsliv idag har Jonas Fröberg skrivit några rader om Leifs och Leifs otur med sina orderböcker. Det är väl inte svårt att förstå att detta torde ha kommit ungefär lika överraskande för dem som hela krisen för resten av finansvärlden. Sannolika skäl talar nog för att den tillfälliga situationen kan vara radikalt annorlunda om någon månad. Leif och Leif lär inte kunna göra mycket för att påverka situationen.

(Fröberg skriver f ö lite slarvigt. Volvo lär ha gått genom alla sina orderböcker och ringt upp varenda en. 41970 lastbilskunder? eller 115?. Efter revision var det likväl 115 kvar. !? Kan förstå att det är bråttom på reaktionen i dessa dagar.)

Hur som helst är det både möjligt och troligt att man kan blåsa faran över snart. Men hur pass tillfälligt blir det? Både Volvo och Scania vill väl ha ett längre liv än så framför sig. Miljö-rörelsen intresserar sig visserligen mest för flyg, men frakter är också på tapeten. Vi har lite svårt att hantera mer än en kris i taget och klimatfrågan är inte het just nu, men den lär bli det igen. Man vet aldrig vad  en viss sorts miljövänner kan få för sig. En vacker dag börjar  de kanske  sabba långtradare eller  kanske Greenpeace radar upp sina stormtrupper på motorvägarna för att stoppa den tunga trafiken. Eldrivna långtradare blir förmodligen förbisläppta.

Bränslepriserna är  på väg ner,  men peak oil närmar sig och producenterna kan förväntas höja priserna igen när bristsituationen blir mer påtaglig. Och gör de inte det så kommer poliltikerna  med nya avgifter och skatter.  Dessutom skall det byggas massor med nya och snabba järnvägar världen runt. På sikt måste tillverkare av tunga fraktfordon inse att något måste göras för att möta hotet mot den del av fraktnäringen som färdas på våra vägar.

Personsbilarnas Volvo och SAAB verkar lika yrvakna men till stor del av samma skäl; för snäv tidshorisont i förutseendet.  Lastbilarna har tills vidare inte samma konkurrenssituation, men om 5-10 år kan det vara annorlunda. 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,  

Lämna ett svar