Nyheter, en glad och en sorglig. Semester, respektive brist på vind.

Det har dragit ihop sig till lite höstsemester sedan ett tag, ochi morgon bitti blir det Ryan Air till Malta. Hemma igen till den 15/10. Medför ingen laptop och tänker gå vida böjar runt internetkaféer. Däremot har jag genom att medföra endast tunn klädsel lyckats pressa in en försvarlig packe böcker innanför Ryan Air’s snåla vikttariffer. Bloggen blir alltså helt tyst tills jag är hemma igen.

Så långt den glada nyheten.

Min god vän från Schweiz har fäst min uppmärksamhet på färsk vindstatistik. Länken leder direkt dit. Utnyttja den om figuren nedan är svårläst.

 

 Min gode vän kommenterar: ”Alltid intressant med fakta, även om de är nedslående. Vattenfalls statistik över Sveriges 787 vindkvarnars medeleffekt de senaste 30 dagarna visar 28 MW, eller 4% av den nominellt installerade effekten. Med variationer om 8:1 som värst. Som jämförelse drar CERN med alla acceleratorer igång över 180 MW. Utan dem, på vintern, ca 35 MW. Kantonen Genève (inte särskilt stor eller industri-intensiv, drar ca 10 ggr mer.”

 Inte precis något att skratta åt. Borde man inte tänka sig för med alltför magnifika satsningar på detta energislag, i varje fall i Sverige. Finns det någon läsare med kunskaper som möjliggör en beräkning av hur mycket denna vindkraft kostat oss per kWh?

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 svar till “Nyheter, en glad och en sorglig. Semester, respektive brist på vind.“

  1. Jonas skriver:

    Det är den momentana effekten av alla verk som mäts som är 28 MW i bilden ovan. Det säger ju sig självt att det är helt orimligt att nyttjandegraden på samtliga kraftverk i snitt över en månad bara är 4%. Inge prospektör skulle bygga ett verk med så låg förväntad nyttjandegrad.

  2. Bengt Axmacher skriver:

    Tack Jonas för detta fullt korrekta påpekande. Ouppmärksamt av mig. Jag har infört en rättelse som ett vanligt inlägg och försökt räkna lite därutöver. Så risigt som 4% är det långtifrån, men ändå inte särskilt lysande med faktiska 21%.

Lämna ett svar