Förnuftet verkar segra. EU backar på kraven om mer biobränsle?

Så här kring midnatt sprudlar man inte av energi och dådkraft utan är fixerad vid tanken på att det i morgon också är en dag. Kan ändå inte låta bli att fröjdas lite, och hoppas det inte visar sig vara i förtid.

I New Scientist Environment kan man läsa   följande:

A key panel of European Union lawmakers voted on Thursday to lower a target for using biofuels from crops in petrol and diesel as part of the EU’s plan to fight climate change.The move could curb the growth of a market coveted by biofuels exporters such as Brazil, Malaysia and Indonesia, as well as European farming nations. The executive European Commission has proposed that 10% of all road transport fuel come from renewable sources by 2020, without specifying how much of that should be biofuels, renewable electricity or hydrogen.

Europaparlamentet synes nu ha bestämt sig för att högst 60% av förnyelsebara bränslen får vara biobränsle och dessutom stipulerat en del begränsningar.

Man synes ha backat högst väsentligt från kravet på 10% biobränslen, kraftigt uppbackat av Sverige, till 10% utan att specificera vilken sorts förnyelsebar energi det behöver röra sig om.

Miljörörelsen (inte den svenska, som alltid bara ser till situationen i  Sverige) har protesterat främst under trycket av de effekter biobränslena ger sekundärt i u-länder i form av ökade skogsavverkningar för att etablera mer odlingsbar mark.

Jag kommer att återkomma till detta snart nog. Lite oklart ännu vad detta betyder i realiteten. Den som är intresserad av bakgrunden rekommenderas läsa här .

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lämna ett svar