En glad nyhet, men inget att glädjas åt.

Ny Teknik rapporterar  idag om att Lantmännen gläder sig åt att den nya  och 3 ggr större etanolfabriken utanför Norrköping, (som nästan är min granne när jag sitter på min arbetsplats) kan ana ljusare tider för att skörden har blivit bra -globalt sett.  Nationellt har den emellertid blivit misslyckad pga skörde-svårigheter. Vetet duger inte till brödbakning, men väl till djurfoder. Och priset blir då sådant att det är affär för etanolfabriken att göra sprit istället.

Det här kommer väl att tas till intäkt för att etanol är en bra satsning, trots allt skäll från kunnigt håll.  

Men världen kommer att stå längre än det här året ut, och dåliga skördar har en benägenhet att återkomma och vi blir hela tiden fler, och vi får faktiskt också allt bättre råd att äta ordentligt. Konkurrensen om vetet mellan bröd till rimligt pris och drivmedel som det alltid tycks finns folk som har råd att betala tillnästan vilket pris som helst, kommer att bli hård igen och som vanligt kommer fattiga människor att sitta emellan.

Avveckla verksamheten så fort det är politiskt möjligt, dvs när Andreas Carlgren inser hur dumt det är, alternativt att EU sätter stopp, vilket som nu händer först.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

3 svar till “En glad nyhet, men inget att glädjas åt.“

 1. Magnus skriver:

  Vad skall man göra av skiten då? Slänga det eller elda för kråkorna, industrin växer och processerna förbättras mer och mer för varje månad som går.

 2. Lunken skriver:

  Jag har bekanta som värmer hus med havre, för EUs ekonomiska stöd gör det till det billigaste uppvärmningssättet. ÄR det lika fult som att köra på det…?

 3. Bengt Axmacher skriver:

  Lunken, Ja bedrivet i stor skala så det får utträngningseffekter på annat håll. Annars svårt att beivra. Jag har också bekanta som värmer sig på så sätt.
  Men det förekommer ingen handel, det är ingen stat som står bakom och stöder det ekonomiskt och ingen, ingen, inbillar sig att det löser några miljöproblem.

  Magnus, Inte behöver man väl elda för kråkorna, det kan ju komma till någon nytta om man värmer sitt huss i alla fall.

Lämna ett svar