GM, Volt och bilbekymmer.

Här i Sverige talas det mycket om Volvos aktuella bekymmer. På annat håll är GM lika hett. Företaget fyller 100 år den 16/9. I fjol markerades dagen preliminärt med en rad ”events”. Avtrycken av dessa har dock på senare tid överskuggats av av ekonomiska bekymmer, en aktiekurs som är lden lägsta på mer än 50 år och en försäljning i hemlandet som hittills i år har gått ner med 15%. Analytiker säger att likviditeten snart är i fara.

Enligt Reuter planerar man nu att piska fram plugin-hybrid-bilen ”Volt”, som det  skymtat lite om häri Sverige då och då. Toyota anses ligga längst fram med sin Prius som skall vara uppgraderad till plugin-hybrid 2010. GM  tänker sig nu att forcera presentationen av Volt så att ett färdigt exemplar skall ha premiär lagom till mitten av september i år, och det skall då också kunna följa den serie bilutställningar världen runt som startar i oktober. I samband med premiären skall det också vara klart vem som skall leverera lithium-batterierna, den kritiska och enskilt dyraste beståndsdelen i dessa ny fordon. Enligt uppgift finns det 2 leverantörer som slåss om äran och kontraktet.

Lagom till en filmpremiär i höst på Michael Bay-regisserade ”Transformers 2” skall Volten också köras på vita duken, tillsammans med en del andra GM-modeller. Några har f ö  redan begått sin filmstjärnedebut  i ”Transformers 1”

En del tekniska detaljer har läckt ut. Karossen på den först visade konceptbilen med namnet Volt har ändrats en del, främst för att förbättra aerodynamiken. Bilen skall kunna gå 40 miles på en laddning (c:a 6,5 mil ), den laddas från nätet men också från en vanlig motor med okänd prestanda.Laddning därutöver sker också vid bromsning som fångar upp rörelseenergin.

GM tänker sig att bilen skall skapa en mer miljöinriktad image åt företaget, precis som Prius har gjort för Toyota.

Har Volvo några snarlika funderingar? Hur långt efter ligger man?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Ett svar till “GM, Volt och bilbekymmer.“

  1. […] 8-de juli skrev jag en stump om GM och 100-årsjubiléet som skulle gå av stapeln som igår, vilket nu alltså just skett. Som planerat presenterades den […]

Lämna ett svar