Skall man leva som man lär?

I SvD idag finns en artikel om bl a Ylva Johansson som har utnyttjat det s k städavdraget och minsann fått dra av 6200 kronor.  Vi vet alla att oppositionen har varit emot reformen, och vi vet också att åtskilliga som hör till den sidan har utnyttjat det.

Svenskan har t o m startat en enkät i frågan: Måste politiker alltid leva som de lär? 

I skrivande stund tycker 68% att det skall de förvisso göra, 9 % tycker tvärtom och resten menar att det kan kanske bero lite på situationen.

Jag har röstat nej. Och anledningen redovisas nedan.

Hittar en sittande regering på en skatt som oppositionen inte accepterar, så får oppositionen rätta sig efter det, vare sig de vill eller inte. Det var en hel bunke människor, visade det sig efter regeringsskiftet, som var starkt kritiska till TV-licensen och struntat i att betala den. Så får man inte göra och det ställde till med en hel del debàcle när det avslöjades. Helt riktigt vill jag mena.

Nu har den sittande regeringen hittat på ett bidrag vi inte haft förut – för det rör sig ju om ett bidrag om än i avdragsform – och självklart skall alla ha rätt att utnyttja det, så länge det följer reglerna. Men icke, nu blir det debàcle för att man följt reglerna.

Vi lever under lagarna som det heter. Självklart skall vi följa dem även när de inte passar oss, och lika självklart har vi rätt att följa dem när de gynnar oss, det må gälla städavdrag lika mycket som listiga åtgärder vid deklarationen, bara de är lagliga.

Svenska media älskar att låta kändisar schavottera för sådant här, särskilt politiker som har anfört ngn åsikt som han själv synes desavouera.

För mig är detta en integritetsfråga precis som FRA-lagen. Min inkomst och mina avdrag är en sak mellan mig och skattemyndigheten. Har jag följt lagen skall jag slippa smutskastas i pressen. Taxeringsuppgifter, som regelbundet förekommer, och kan inhämtas av envar i kataloger måste vara offentliga med tanke på kreditvärderingar och liknande men pressen borde inte missbruka uppgifterna.

Trist Reinfeldt att höra dig tralla med och börja dilla om hyckleri och liknande.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna ett svar