Snörstump 20. Om gaser och om avgaser.

Sjukdom, trädgårdsarbete, två 70-årspartajer och ett 80-årsdito, båten äntligen i sjön om än ej riggad, solfrossa och försenade nyårslöften har präglat min dag i ett par veckor. Jag har en jättehög med idéer och kommentarer att skriva om men inte tid. Dock har jag idag hittat ett litet uppslag inför vilket man undrar varför ingen tänkt så förut.

I Ny Teknik kan man läsa idag om ett sätt att utnyttja avgasernas värme i explosionsmotorer. Det är några tyska ingenjörer vid Fraunhoferinstitutet som kommit på att utnyttja avgasernas temperaturöverskott – c:a 400 grader – till att medelst en termogenerator producera den energi batteri och tändning behöver. Då slipper man öda motorkraft på att driva en vanlig generator.

I mina öron låter detta som en tämligen enkel lösning – inte så high tech, menar jag – på ett aktuellt problem – att förbättra motorns verkningsgrad. Varför har ingen gjort det för länge sedan?

50 miljoner tyska motorfordon försedda med dylika termogeneratorer skulle tillsammans producera motsvarande 10 Terrawatattimmar elektrisk energi per år.

Det går naturligtvis att räkna ut hur mycket bränsle det sparar, om man så vill. Och säkert också hur mycket mindre koldioxidutsläpp det betyder. Om alla motordrivna fordon i hela världen hade utrustningen ifråga skulle det naturligtvis betyda än mer.

Man provar tydligen just nu ut vilken halvledare som vore bäst för ändamålet. Sedan är det dags för provkörning.

En av kommentatorerna undrar om det inte kommer att störa avgasreningen när temperaturen sjunker. Det undrar jag också. Men annars! Fnatta på!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lämna ett svar