Varmare och varmare, vem kan förneka det.

Det här lilla meddelandet har jag fått mig tillskickat från Schweiz. Eftersom jag insett att nästan alla läser engelska väl så bra som jag själv, så har jag slopat översättandet och originaltexten kan få sjunka in i stället.

The Arctic ocean is warming up, icebergs are growing scarcer and in some places the seals are finding the water too hot, according to a report to the Commerce Department yesterday from Consul Ifft, at Bergen, Norway. Reports from fishermen, seal hunters and explorers, he declared, all point to a radical change in climate conditions and hitherto unheard-of temperatures in the Arctic zone. Exploration expeditions report that scarcely any ice has been met with as far north as 81 degrees 29 minutes. Soundings to a depth of 3,100 meters showed the gulf stream still very warm. Great masses of ice have been replaced by moraines of earth and stones, the report continued, while at many points well known glaciers have entirely disappeared. Very few seals and no white fish are found in the eastern Arctic, while vast shoals of herring and smelts, which have never before ventured so far north, are being encountered in the old seal fishing grounds.

Jomenvisst!  Och utanför fönstret blåser sommarvind den 8/5 och temperaturen närmar sig 25 grader. Det är redan ganska varmt i Slätbaken, fullt badbart även för den måttligt härdade. Om bara några år kanske vi kan fånga guldmakrill utanför Sandsänkan och ha flygfisk på däck varje morgon. Plantskolorna börjar ha härdiga palmsorter till salu.

Men i Arktis? Är det verkligen redan så varmt. Vet faktiskt inte riktigt säkert hur det är med nuläget, men citatet som jag fått mig tillskickat låter inte bara vederhäftigt utan är det nog också eftersom det är US Weather Bureau som står för det.

Eller snarare stod för det. Anno 1922
Läs även andra bloggares åsikter om , ,

2 svar till “Varmare och varmare, vem kan förneka det.“

  1. Klas skriver:

    Juste upplägg på det inlägget – jag har sett ett liknande från brittiska vädertjänsten i slute av 1800- talet – kommer inte ihåg vart nu dock
    /K

  2. Bengt Axmacher skriver:

    Tack för komplimangen. Det är alltid roligt med fakta som inte tycks ”stämma”.

Lämna ett svar