Etanolen nästa rond. Förståndet vs Mikael Karlsson.

Inte utan glädje öppnar jag Svenskan från igår. Tekn Dr Lars Bern har skrivit utmärkt och intierat om etanol under Brännpunkt. Han lägger en avsevärd del av ansvaret på Naturskyddsföreningen (där han själv f ö  är medlem) vilket är helt korrekt, och uppmanar styrelsen och  Mikael Karlsson att bita i det sura äpplet och backa i frågan.

Mikael Karlsson har svar direkt på samma sida. Man kan inte säga att han backar utan snarare att han slingrar sig. En hel del av informationen är demagogisk.
Etanol från brasilianskt socker i svenska etanolbilar ger klimatnytta. Europeisk etanol som låginblandas i svensk bensin är långt sämre.

Men brasiliansk etanol som är låginblandad då? Varför bara två alternativ? Har han räknat med alla kostnader och allt arbete för att bereda vägen för E85? Och vad det kommer att kosta att slingra sig ur?

Eller ännu värre:

Men den som med Bern oroas över att bönder får mer betalt bör säga nej till all grön produktion som inte ger mat, som kaffe och svensk energiskog. – –

Den som säger nej till dålig etanol är klok. Den som säger nej till bra etanol hamnar i oljeträsket. Då förespråkar man produktion som är kopplad till Irak-kriget och mord i oljedeltat i Nigeria.

Då talar man för klimatförändringar. Det slår hårt mot de fattigaste och mest undernärda kvinnorna och barnen i världen.

Har man denna grovt förenklade syn på klimatfrågan passar man bättre i  någon vänstersekt än på SNF:s ordförandepost.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

2 svar till “Etanolen nästa rond. Förståndet vs Mikael Karlsson.“

  1. Det förekommer ju dokumenterad barnarbete i sockerrörsindustrin. Även det att minst 20 arbetare dött i ett sockerrörsdistrikt är anmärkningsvärt. Spelar detta ingen roll för Naturskyddsföreningen? Tillverkningen av Etanol kräver mycket miljöförstörande teknink/energi är någon på Naturskyddsföreningen eller klimatkramarna medvetna om detta?

  2. Lunken skriver:

    Vilket av dina klädesplagg, skor, möbler och dina inventarier i kylskåpet är helt fria från barnarbete Kjell? Har du lika bra koll på det som etanolen som produceras i Framkrike och Japan?

    Barnarbete och sweatshops är ett problem, men den lär knappast bli mindre om man producerar socker till konsumtion eller drivmedel, eller gummi… på samma yta.

Lämna ett svar