Stödet för att etanol ska bort växer så sakta.

Det skrivs om etanol på åtskilliga ställen för tillfället.Närmast tänker jag på Sydsvenska Dagbladet  som igår hade en bra genomgång av situationen.

Det var Christina Engfeldt vid FN:s livsmedelsorganisations Sverigekontor som står för de faktiska uppgifterna. Mina stämmer väl överens med vad hon säger: Men att göra etanol av til exempel majs har nästan bara nackdelar. ”Majsbränslet” är smutsigt och att odla drivmedel på åker-arealer ger stigande matpriser.

De stigande jordbrukspriserna har bland annat medfört att bönder i Sydamerika huggit ner regnskog i Amazonas för att öka åker-arealen.

Där finns också information om prisutvecklingen i en rad olika utvecklingsländer.

Jag upprepar än en gång vad Ford Runge vid Universitetet i Minnesota har sagt efter en genomgång av prissituationen för livsmedel.

Etanol är det enda vi kan göra något åt, säger han. Det är den absolut enda spak vi kan dra i, men ingen av politikerna har modet att hålla i handtaget.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 svar till “Stödet för att etanol ska bort växer så sakta.“

 1. Kennedy Karlsson skriver:

  Det finns en hel del människor som avfärdar invändningarna mot etanolen och då främst dess inverkan på höjda matpriser och världshungern.
  Till denna grupp hör Sveriges miljöminister.

  Man menar, att odlingen av biogrödor är så minimal, att den praktiskt taget är helt betydelselös för priserna på mat.
  Det är andra faktorer som påverkar matpriserna, som att fler människor har råd äta kött och famförallt större mängder samt att olje- och gaspriserna pressat upp priset på transporter och gödselmedel.

  Problemen kommer marknaden att lösa, hävdar statsministern.
  Miljöministern vill se mer av ekonomiska bistånd till de fattiga länderna.
  75 miljoner av svenska skattepengar i en första omgång.

  Gordon Brown däremot har uppfattningen, att etanolen ger problem och har anmält hela frågan till G 8-mötet i Japan i juli. Han vill se mer mat och mindre biobränslen odlas.

  http://di.se/

  För Sverige är etanolen en helig ko.

 2. Bengt Axmacher skriver:

  Vår miljöminister är ett litet proböem för det globala klimatet, Att säga att odlingen av biobränslen är så minimal att den inte påverkar prisbilden är direkt enfaldigt. Dessutom ökar den oavbrutet.
  Statsministerns påstående om att marknaden löser problemet är inte stort mer begåvat även om han har rätt. För marknaden löser alltid sådana här problem. Det är det som ÄR problemet. Den är ingen välgörenhetsinrättning och det är just den som ligger bakom prisökningen.
  Jag är förvisso marknadsliberal, men det krävs lite styrning ibland och styr gör man ju, men åt fel håll.
  Biobränslena var fel tänkta från början, man skulle försökt styra bort från dom istället för att omfamna den lösningen.
  Tack och lov är Sverige inte ensamt på planeten.

Lämna ett svar