Amazonas är räddat. En liten bit ialla fall.

 Det här har du kanske redan läst, det har stått i hela världspressen den gångna veckan. För säkerhets skull vidarebefodrar jag den glada nyheten till alla som inte läser världspressen. 

Brasilien gör vad de kan för att rädda åtminstone någon dunge av Amazonas. Det finns gummiträd i djungeln. För en vecka sedan började man tappa och nu är det tänkt att 550 familjer skall få sin försörjning av detta, samtidigt som träden får stå kvar. Naturgummit skall användas för kondomtillverkning, att ersätta kondomer som man i nu-läget importerar.  Staten betalar, för kondomerna distribueras fritt i landet som ett led i kampen mot AIDS.

Området utgör det s k Chico Mendes-reservatet, namnsatt efter en gummitappare och ivrare för Amazonas bevarande som dödades av ranchägare 1988. Enligt regeringen kommer dessa ”eko-kondomer” att vara de enda i världen som är gjorda av naturgummi. (Miljöpartiet kan förväntas vilja starta import till Sverige gissar jag, så verksamheten kan utvidgas.) Den totala intäkten dessförinnan beräknas till 2,2 miljoner reals (1,3 millioner $) per år. Det blir ungefär 11’800 SEK per familj och år.

Nu är ju området redan ett reservat, så det kan väl inte ha svidit så hårt att spara det förr gummitillverkningen? 

Katolikerna ogillar hanteringen.

Mera på allvar får man ta det faktum att etanolen nu indirekt kostar människoliv i samband med de våldsamma upplopp som det har rapporterats om från framförallt Egypten. Det är prishöjningarna på baslivsmedel som ligger bakom och orsaken till detta är att allt större arealer nu producerar livsmedel som skall förvandlas till drivmedel åt oss i västvärlden. Så vi slipper ner till tidningskiosken när vi vill läsa om det.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

5 svar till “Amazonas är räddat. En liten bit ialla fall.“

 1. nicolito skriver:

  Trevligt att skogen kan komma till både nyttaoch nöje 🙂
  peruanska regeringen gör dock allt för att motverka kondomeffekten i jakten på olja.

  Sen är det kanske inte bara etanolbilar som driver upp priset på basölivsmedel. Även oljepriser, köttproduktion, nya konsumtionsmönster i östra asien (läs kina) med mera spelar ju in här .. .. . .

 2. Bengt Axmacher skriver:

  Givetvis är inte etanolen ensam orsak till prishöjningen. Det finns lite olika beräkningar, men ungefär 20-30% har man ansett att etanolen har skuld till. Räntehöjningar, oljepriset, missväxt och efterfrågehöjningar i länder som får det bättre bidrar också i stor utsträckning.
  Men: Etanolen är det som vi eventuellt ändå skulle kunna göra någonting åt.

 3. nicolito skriver:

  Du får ursäkta en lat man, men du har så många inlägg så jag vet inte var jag skall leta. Jag skulle hemskt gärna vilja veta vilka tankar du har angående hur vi skall lägga om energianvändningen och försörjningen i framtiden till ett hållbarare system. För det tycker väl inte du heller att vi har nu? Jag läste i en annan kommentar att du vill fortsätta resa och flyga som du gör nu. Det gör nog de flesta med dig. Det är lätt att kritisera etanolen, och viktigt (hysterin börjar bli lite väl stor), men vi kommer ingen vart utan konstruktiv kritik och nya idéer. Vore kul om du ville dela med dig av dina positiva idéer, eller peka mig vidare till de inlägg du skrivit där jag kan finna dem.

  Hat bra

 4. Bengt Axmacher skriver:

  Ja, jag är också lat understundom, så jag förstår hur du känner det. Men nästan alla mina inlägg är kategorimärkta och går du in i kategorilistan och klickar på det som du tror intresserar dig, så får du upp ett mycket mindre antal gamla inlägg.
  Fast det har hänt att jag tänkt att jag skulle ta och skriva en liten resumé av hur jag tycker det BORDE vara. Dock känns det inte så lite förmätet, så det har inte blivit av. Dessutom har jag ändrat åsikt om en hel del och befarar hela tiden att jag kommer att ändra mig igen.
  Sedan är det väl också så att mina läsare är en ganska liten flock, vilket ökar på känslan av förmätenhet. Men den växer faktiskt, vilket gläder mig naturligtvis.
  I din andra kommentar idag ( Under ”Etanol än en gång”) har jag hur som helst svarat ganska fylligt och med ett rätt betydande inslag av ”positiva synsätt”.
  Återkommer kanske ändå med någon slags resumé. Jag har ju flera bra och positiva kommentatorer och vi skulle kanske kunna åstadkomma något positivt. Ni kommenterar och jag ändrar vartefter i texten så långt som vi kan tycka det blir vettigt.

 5. nicolito skriver:

  Jag förstår hur du känner. Det finns ju en hel del att skriva i ämnet, och varje tanke leder till en ny. Inte sällan tvingar våra egna resonemang oss själva att omvärdera tidigare värderingar. Men det är ju inget fel med det. När man slutar tänka kritiskt, det är då det är fara och färde. Då kan det vara dags att sluta vädra sina idéer.

  För att sammanfatta min förvirring. Det finns ju faktiskt ingen som har svaren om framtidens energiförsörjning. Nya rön tvingar oss alla att tänka om titt som tätt. Man ska inte vara rädd att säga vad man tycker idag bara för att man kanske tycker annorlunda imorgon. Vad skulle hända om alla var det? Nä, öppna sinnen som kan dela med sig och ta kritik och debattera utan att sjunka till amerikansk topppolitiknivå är vad vi behöver mer av här i världen 🙂 (exempel på vad jag anser vara stängda sinnen http://wolfenstein.blogg.se/1198449118_al_gore_och_hederligh.html)

Lämna ett svar