Alla kurvor är inte kurviga

Jag tycker mig ganska många gånger ha skrivit om vikten av att konstruera kurvor så att de blir informativa och illustrerar det man vill ha sagt. Det går ju också lätt att förvända synen på läsare genom så enkla trick som att manipulera skalorna. Min gode vän i det kurviga alplandet Schweiz har skickat ett belysande förslag.

I miljösammanhang har vi vant oss vid tidsaxlar som sträcker sig över några årtusenden vilket är fullkomligt rimligt i klimatsammanhang. Om vi där lägger in vår egen lilla lyckosamma tidsperiod, när vi tömde den olja som skrapats samman åt oss under många årmiljoner långt bak i tiden, så får vi ovanstående ”kurva” som jag tycker fungerar bra som en liten tankeställare.

Om man gör ”kurvan” lite knubbigare, kanske dubbelt så tjock, särskilt längst ner, så kan man med fördel döpa om den till Peak Coal

Vi är alla lyckliga idioter som fått förmånen att leva under en kort bekymmerslös period i jordens historia. Skall det följas av en tid när vi i stället skövlar våra skogar och matjordslager? Den perioden blir kort, vi har redan hunnit tugga i oss en försvarlig del av alla de träd som normalt skulle ta hand om vårt koldioxidöverskott, skapa skugga och mat åt djur och människor, sprida ut kondensationskärnor till livgivande regn och slutligen avge det syre vi behöver andas. En eftervärld kommer att karakterisera denna tid som en nergångsperiod för vilken mänskligheten bär ansvaret.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

4 svar till “Alla kurvor är inte kurviga“

 1. Harald Cederlund skriver:

  Det är vad man brukar kalla för ”spik oil” det där 🙂

 2. Bengt Axmacher skriver:

  Tack vits-Harald

 3. Lunken skriver:

  Med lite skalor och statistik så 🙂
  Snygg spike…

  Hoppas att peak-el och peak-human blir lite bredare…

 4. Bengt Axmacher skriver:

  Jag när samma förhoppning. I synnerhet på högersidan. Styrbord som vi gamla seglare brukar säga.

Lämna ett svar