Snörstump 16. Grannens elbil. En Norgehistoria.

Näringslivsbilagan till SvD presenteras den lilla elbilen som nu skall börja byggas i Norge. Man unnar naturligtvis sin granne all framgång, det har misslyckats ett par gånger redan. Men den här gången har man i alla fall fått lite bättre ekonomiska muskler, sedan General Electric , som ser något att pröva sina batterier i, ställt upp med kapitalförstärkning.

Jonas Fröberg har provkört den lilla tvåsitsiga bilen och tycker den luktar plast i mesta laget – från Turkiet f ö. –  den känns förtroendeingivande men  har karaktär av 1980-tal snarare än nutid. Jag tycker dock att 80-tal känns inte fel för mig.

Bilen är försedd med Na-Aluminiumklorid-batterier. Dock är det tänkt att från nästa år skall det bli nyutvecklade Lithium-batterier från General Electric. Nuvarande utrustning är dyr, och batterierna hyr man för att det skall bli överkomligt. 1200:- i månaden och då svalnar i varje fall en pensionärs intresse. Den går 20 mil och laddas sedan från nätet på 12 timmar. Prislappen på själva bilen är 200’000, och det verkar tämligen orealistiskt det också.

Synd. Måste den verkligen gå 20 mil, för mig hade 10 räckt gott. Den blir ju andra-bil, dvs shoppingbil för Inger och då är det ingen direkt nackdel att aktionsradien blir lite begränsad.  Pris och laddningstid går ju ner då väl?

Kom igen med Lithium-batterierna nästa år, så får vi se.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Lämna ett svar