Snörstump 14. Lysdioderna på IKEA

Även om jag för det mesta predikar att vi skall försöka undvika ett spartanskt och asketiskt levnadssätt, så lever jag inte som jag lär i allt.  Sedan flera år lyser vi upp vår tillvaro rent fysiskt med s k lågenergilampor. De ha blivit mindre och mindre och jag klagar inte på det vita ljuset som inte kostar mer än 30% kanske av en vanlig glödlampa, men att de innehåller kvicksilver är en nackdel och en än större är att de inte håller vad som lovas när det gäller livslängd. Att de blivit billigare är en tröst, men inte stor – IKEAs prissättning har en gång lurat mig att köpa hem onödigt många. Smålänningar är sådana.

Den förträffliga Ny Teknik berättar om att de nya lysdioderna gjort sitt inträde i stor skala på marknaden. Det är IKEA (länkning onödig skulle jag tro) som har pressat fram en serie lampor från företaget OPTOGA som presenteras under namnet Jansjö.   Namnet låter inte precis som något som skulle kunna  revolutionera elsparandet i hemmet utan faller osökt och  tyst ochstilla in i den oändliga rad av IKEA-namn som berikat vårt språk de senaste 50 åren.

De är inte dyra ens med IKEAs måttstock, finns för vägg, golv och bord och är mer än tillräckligt diskreta för att passa in i det rådande minimalistiska heminrednings-modet. Hållbarheten ligger långt över både glödlampor och vanliga lågenergi-lampor med sina 70’000 timmars brinntid. Mitt snåla småländska hjärta  klappar fortare. vid blotta tanken. Jag skall snarast köpa hem ett litet gäng. De lär hålla min livstid ut.

Lämna ett svar