Arkiv för maj, 2008

Snörstump 19. Jakt på kilon.

måndag, 19 maj, 2008

Idag kan man i SvD inhämta ett referat av en studie i Lancet, som ger en liten vink om hur klimatfrågan håller på att spåra ur helt och hållet. 

Utan hjälp av någon studie kan vem som helst med även ett ganska måttligt antal grå celler räkna ut att överviktiga genomsnittligt förbrukar mer kalorier än den normalviktiga delen av mänskligheten. Att det skulle röra sig om 18% mer höjer knappast några ögonbryn. Möjligen kan det vara av visst intresse att erfara att antalet förväntas nå 700 miljoner till 2015. Att de kostar mer att transportera är inte heller svårt att inse, liksom att de är mindre benägna att röra sig ”sponte sua”, som man brukade säga om patienter som kom till mottagningen på apostlahästarna.

(mer…)

Peace in our time? Historien kan ännu upprepa sig.

lördag, 17 maj, 2008

 Jag hade aldrig trott att jag skulle skriva ett ord om utrikespolitiska frågor och än mindre om militära. Men jag kan inte låta bli. 

Jag var bara 1½ år gammal när Neville Chamberlain fällde sina ofta citerade ord ”Peace in our time” efter den s k Münchenöverenskommelsen i september 1938. Mindre än ett år senare hade andra världskriget tagit sin början, från vars senare år jag har flera personliga minnen. Tyvärr börjar det märkas att en generation nu har kommit till makten som inte har någon självupplevd kunskap om 1900-talets värsta period.

(mer…)

Etanol, marknad och andra marknader

onsdag, 14 maj, 2008

Lars Bern skriver idag på Brännpunktssidan i SvD en (slut-?)replik till Anders Wijkman och i någon mån SNF:s ordförande Mikael Karlsson. Jag instämmer i med i stort sett varenda ord, bra sammanfattat i: Det finns ingen genväg till minskade utsläpp av växthusgaser. Allt kol som tas ut ur jorden hamnar till slut i atmosfären  som CO2. Det enda som fungerar är att minska på utvinningen av olja och kol och att stoppa nyprospektering. 

(mer…)

Varmare och varmare, vem kan förneka det.

torsdag, 8 maj, 2008

Det här lilla meddelandet har jag fått mig tillskickat från Schweiz. Eftersom jag insett att nästan alla läser engelska väl så bra som jag själv, så har jag slopat översättandet och originaltexten kan få sjunka in i stället.

(mer…)