Arkiv för april, 2008

Filosofiska kommentarer till filosofiska betraktelser.

måndag, 28 april, 2008

I dagens SvD i kolumnen på ledarsidan skriver Roland Poirier Martinsson en betraktelse under rubriken I själva verket virvlar vi i vinden.

Den är som vanligt intressant och tar sin utgångspunkt i att politiker in corpore skulle ha ställt in sig i ledet vad gäller klimatfrågan. Ett avsevärt antal skeptiker skulle med viss plötslighet kommit till insikt om sakernas verkliga tillstånd. Poängen i betraktelsen är att det bara är ögonskenligen det ter sig så, i själva verket har det blåst så starkt i en riktning att det blivit bekvämast att ställa in sig i ledet.

(mer…)

Gasernas ökningstakt ökar

måndag, 28 april, 2008

Discovery Channel  hade häromdagen en sammanfattning av läget för koldioxid och metan under 2007 som nu är färdigräknat.

Det ser inte så ljust ut. Den som hade väntat sig åtminstone en antydan till resultat av de ansträngningar som görs med byggande av vindkraftverk och solkraftverk blev, som man kunde förutse, besviken. Koldioxiden etablerar sig på allt högre ökningstakt för varje år som går.

(mer…)

Blåsippan ute i backarna står!

måndag, 28 april, 2008

Det våras i Balders Hage. Vi går en runda på halvannan kilometer varje morgon. Björkarna är nästan gröna, definitivt musöronförsedda och rosorna väntar otåligt på att bli klippta. Vi skall bygga om lite, terrassera gräsmattan, plantera ett antal träd och buskar, bygga spaljéer och uteplatser och en del annat smått och gott. Jag kan inte skylla på en dålig rygg längre.

(mer…)

Etanolen nästa rond. Förståndet vs Mikael Karlsson.

måndag, 28 april, 2008

Inte utan glädje öppnar jag Svenskan från igår. Tekn Dr Lars Bern har skrivit utmärkt och intierat om etanol under Brännpunkt. Han lägger en avsevärd del av ansvaret på Naturskyddsföreningen (där han själv f ö  är medlem) vilket är helt korrekt, och uppmanar styrelsen och  Mikael Karlsson att bita i det sura äpplet och backa i frågan.

(mer…)

Mer eller mindre moderna myter.

onsdag, 23 april, 2008

I min blogroll finns en välkänd och etablerad blogg som heter Moderna Myter. Jag läser den med viss regelbundenhet. Inte särskilt mycket för att jag delar Per Welanders åsikter, för det gör jag ganska sällan. Utan mer för att jag tycker det ligger ett värde i att av och till försöka sätta sig in i hur man kan tycka tvärtom.

Men ibland händer det att vi är av samma mening, som t ex i vår syn på etanol. Det upptäckte jag alldeles häromdagen, när etanol var något som  många bloggar nästan svämmade över av.  ( Den här också ) Efter att ha läst ett tag om hur väl etanol passade in i en blogg med namnet Moderna Myter, läste jag lite kors och tvärs och insåg att vår samstämmighet tog slut där. 

(mer…)

Håll grytan kokande, men inte i destillerierna.

onsdag, 23 april, 2008

P J Anders Linder i Svenska Dagbladet fortsätter idag med etanolproblemet. Protektionism och sprit gör ont värre, rubriceras dagens ledare, och det är så sant som det är sagt.

100 miljoner människor har inte längre råd att köpa mat säger chefen för FN:s World Food Programme, Josette Sheeran, och hon om någon borde väl ha koll på detta. Gordon Brown öppnar för omprövning av EU:s mål vad gäller biobränslen och Tysklands biståndsminister fyller i med att kräva ett tillfälligt stopp för produktionen.

(mer…)

Snörstump 18. Vad rullstensåsar kan vara bra till.

måndag, 21 april, 2008

Ny teknik hade häromdagen en liten rapport om vad Arlanda skall spara el på framöver. Och idén var inte tokig och elen blir snudd på rekordbillig.

Flygplatsen gör av med 125 GWh per år. En väsentlig del av det går åt till kylning sommartid och värmning av uppställningsplattor och liknande på vintern.

Brunkebergsåsen -ja, samma som inne i Stockholm – löper alldeles intill flygplatsen. I den finns en aquifer om ungefär 3 miljoner kubikmeter vatten. Man tänker borra ett antal hål i åsen, sommartid kyls lokalerna med åsens kalla vatten och det 20-gradiga returvattnet pumpas tillbaka in i åsen. Vintertid pumpar man upp det nu varmare vattnet i åsen och värmer uppställningsplatser och smälter undan snö.  

Några värmepumpar behövs inte. man sparar 4 GWh i el och runt 15 GWh i värme. Hela anläggningen kommer att kosta 25 miljoner, den årliga driftskostnaden ungefär 0,5 miljoner. Med normal avskrivning blir det enligt mina beräkningar ungefär 15 öre/KWh.

Arlanda är att gratulera. Bäst att vi får fortsätta flyga. Anläggningen kommer att spara 7000 ton koldioxid/år.

Var finns det fler rullstensåsar? 

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Hut går hem, men ingenting att glädjas åt.

måndag, 21 april, 2008

Ny Teknik har en kort blänkare om en jobspost till för Agroetanols nya fabrik i Norrköping.

Inte nog med att spannmålen går upp i pris och gör tillverkningen av etanol olönsam. Nu stiger även priset på rostfritt stål, och det går åt stora mängder av det när bygget av den nya fabriken nu är inne på slutspurten. I Augusti skulle den vara färdig, men bristen på rostfritt stål kommer dels att försena starten med två månader, dels att höja priset med 200 miljoner SEK.

Bland kommentatorerna säger en: Lägg ner fabriken direkt.

Man kan förmoda att kontraktsreglerna gör det omöjligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ännu mer etanol på tapeten.

måndag, 21 april, 2008

Även Dagens Nyheter har en huvudledare om etanol den 20/4. (Somliga dagar är det en god sak att Sverige bara diskuterar en sak i taget.) Den är blek och fri från minsta lilla patos  jämförd med svenskan, men rätt i sak. Vissa forskare hävdar att biobränslen i vissa fall rentav ger högre utsläpp av koldioxid än fossila bränslen, hävdar DN och nöjer sig med att inte ta någon ställning.

Påståendet ter sig för mig som ett enastående understatement. När det gäller majs är det nästan så, när det gäller spannmål är det alldeles klart högre utsläpp. Etanol på sockerrör kan möjligen försvaras om det odlas på ett underlag som inte ger bättre utbyte med annan gröda. Men hur det ter sig arbetsmiljömässigt och socialt kunde vi se och begrunda på TV för en vecka sedan.

(mer…)

Mer etanol. Tack Svenskan. Tack Anders Linder

måndag, 21 april, 2008

I Svenska Dagbladet idag (igår egentligen, jag får inte söndagstidningen förrän måndag; enda nackdelen med att bo på vischan), har Anders Linder skrivit en ledare som man inte kunde önska sig bättre. Den refererar till Times reportage för ett par veckor sedan av Michael Grunwald, som jag själv också refererade den 11/4 ( Etanol ännu en gång

(mer…)