Arkiv för januari, 2008

Tryckluft igen, och lagring av vindkraftsenergi

lördag, 26 januari, 2008

Jag har varit inne på tryckluft, bland annat i bilar tidigare. (Se 23/11 och 30/11 2007) Nu berättar Ny Teknik 25/1 om att ett engelskt företag, Energetix, tänkt sig att använda komprimerad tryckluft till energilagring. Man har tänkt sig använda scrollkompressorer, inte bara för att komprimera luften utan också till att utvinna energin igen genom att släppa ut luften samma väg baklänges. Det har visat sig gå bra enligt vd-n som också lovar att före årets slut skall det föreligga en färdig utrustning som ger en effekt på 200 KW. Senare skall konstruktionen skalas upp i Megawatt-format. 

(mer…)

Tillbaks igen! Lite mer om vården. Och lite om klimatet.

lördag, 26 januari, 2008

Har varit hemma 12 dagar nu. Suturer tagna och nu i det närmaste fri från värktabletter. Jag har läst genom mitt senaste inlägg, från dagen när jag var just hemkommen. Det sken igenom kraftigt att jag stod på ganska mycket piller som gjorde mig slarvig och virrig, stycket vimlade av fåniga fel och upprepningar, dessbättre dock utan att det blivit några direkta sakfel. Jag har läst genom och redigerat en del för att det skall flyta bättre.

(mer…)

Vården! Bättre förr? Sämre nu? Annorlunda i alla fall !

onsdag, 16 januari, 2008

När man arbetat ett helt liv inom vården och följt den sedan länge aktuella debatten, så tycker man gärna att den kan kännas lite tjatig och inte precis något att skriva mer om. Det finns så många förståsigpåare redan, och det blir säkert bara sämre om man blandar sig i.

(mer…)

Svält, Skogsdöd, DDT, Ozon och Akrylamid får vänta ett litet slag

tisdag, 8 januari, 2008

Livet bjuder ibland på överraskningar. Genom att klamra mig fast vid min senaste arbetsplats lyckades jag behålla den till 70 år fyllda. Nu har jag varit pensionär i snart två år och häromdagen ringde man och ville ha mig åter. Givetvis bara tillfälligt men ändå. Både glad och smickrad har jag nu avverkat min första arbetsdag på 2 år. Bortsett från trassel med det dataprogram som håller rätt på alla patienter, alla anteckningar, diagnoser, remisser och andra åtgärder blev det en glad och trevlig dag, med många återseenden. Hoppas jag får stanna ett litet tag. 

(mer…)

Snörstump 11. Mindre mängder metan!

måndag, 7 januari, 2008

Det torde väl vara allmänt bekant att kor är en miljöfara. Som gammal kobonde vill jag inte gärna ta det till mig. Kor är snälla och trivsamma djur och vill inget ont. Å andra sidan kan jag inte förneka att det är ett fasligt pruttande, och den metan som de – helt oavsiktligt det kan jag försäkra – släpper ut, höjer naturligtvis halten i atmosfären och föranleder mer åter-reflekterad värme.

(mer…)

Ny oljeprospektering hotar isbjörnar.

måndag, 7 januari, 2008

I Science daily kan man idag läsa om ett färskt hot mot isbjörnarna i arktis. 

(mer…)

Mer om hotande katastrofer.

söndag, 6 januari, 2008

Kennedy K. kommenterar min blogg om hotande katastrofer nedan bl a med att räkna upp ett antal katastrofer som det aldrig blev så farligt med. Listan ser ut så här:

 • 1970-talets oro för en ny istid.
 • Svältkatastrofen som skulle drabba världen på 1980-talet.
 • Skogsdöden.
 • Skogsförsurningen. 
 • Kvävet som skulle slå ut Östersjön. 
 • DDT-katastrofen.
 • Ozon-hålshysterin. 
 • Galna ko-sjukan. 
 • Fågelinfluensan. 
 • Larmen om akrylamiden. 
 • Datorerna som skulle uppföra sig underligt vid milennie-skiftet.

(mer…)

Hotande katastrofer. Historiska erfarenheter.

lördag, 5 januari, 2008

  För den som intresserar sig mera påtagligt för klimatfrågan dyker naturligtvis förr eller senare frågan upp om vad man själv på ett sitt egna personliga sätt lämpligen kan göra. Många förefaller redan ha nått dit, det märks om inte av annat så av alla goda råd som florerar i media t ex under rubriken Var klimatsmart eller något liknande.  Andra skjuter problemet helt ifrån sig och somliga förnekar t o m dess existens. En och annan tycker sig inse att det kommer att gå åt helsicke vad  han eller hon än gör och bryr sig inte av detta skäl.

(mer…)

TREC igen. Nu ett slutdokument om en ring av solkraft runt medelhavet.

torsdag, 3 januari, 2008

 Jag har vid några tidigare tillfällen redan haft skäl att nämna Romklubben. Det är oklart för mig hur pass känd denna internationella sammanslutning är, skapad i april 1968 av ledare inom diplomati, samhälle och industrivärld, och sedan 1972 allmänt känd  sedan klubbens bok Tillväxtens Gränser utkommit.  Den handlade i stort sett om att därest inte kraftfulla åtgärder vidtogs av världens ledare så skulle världssvält utbryta inom ett decennium.  I viss utsträckning uppstod en situation liknande den nuvarande: troende och icke troende. Jag tillhörde själv de entusiastiskt troende. Den gången visade det sig att de icke troende väsentligen fick rätt. Världssvält blev det inte direkt, om än inte alla var mätta. Och trots att jordens befolkning sedan dess dubblerats så råder fortfarande ingen världssvält,  och fortfarande är inte alla mätta även om den relativa andelen snarare har minskat än motsatsen. (mer…)

Olja! Välsignelse eller all bedrövelses källa?

onsdag, 2 januari, 2008

Jag har tidigare vid några tillfällen försökt hävda att även om koldioxiden inte vore mycket att bekymra sig över,  klimatet var stabilt soligt på stränderna men lagom regnigt emellanåt där det behövdes och om isbjörnarna levde tryggt på sina isar runt nordpolen, så kunde det vara en god sak om vi slapp olja.

(mer…)