Arkiv för december, 2007

Repris på borrkärnor i is och koldioxidhalt i atmosfären

måndag, 31 december, 2007

Den 5 nov skrev jag om en studie av Beck, handlande om äldre mätdata på koldioxid, i serier som går tillbaka till början av 1800-talet, gjord på direkta atmosfärprov. Den har gjorts med numera övergiven kemisk mätmetodik, (utom för kontrolländamål) och resultatet avviker kraftigt från de mätserier som numera finns från borrkärnor i is och som görs med spektrometri.  Den som är nyfiken får gå baklänges till mitt inlägg då och även läsa den kommentar som jag fick idag av Kennedy Karlsson.

(mer…)

Från europeisk medvetenhet till amerikansk vardag.

söndag, 30 december, 2007

Jag erhåll för snart 2 veckor sedan en länk från min vän Bengt bland alptopparna. Det var ungefär i samma veva som Balimötet just avslutats och länken gick till ett brev från en engelsk dam boende i Brunswick Georgia USA, en liten hamnstad, hem till Times. Det finns att läsa med bara något klick, men jag refererar lite för den som inte ids.

Kvinnnan, CS = Carol Sarler, befarar att man skall inbilla sig, efter den lätt triumfartade men högst måttliga enhet som till slut uppnåddes, att det har uppnåtts någon slags konsensus.  186 nationer har mer eller mindre målat in den 187-de, USA, i en hörna där man fogat sig. Man kan kanske tro, att bara den nuvarande stolle man har på ämbetsstolen blivit utbytt så kommer ekologisk visdom att prägla hela federationen.

(mer…)

Mera jämviktsfrågor. Minskad förbränning och fler ”sänkor”.

lördag, 29 december, 2007

Har flera gånger varit inne på motsättningspar som t ex.

  • Minskad förbrukning av fossila bränslen gentemot minskad produktion av samma bränslen.
  • Intresse för och oro över klimatfrågan gentemot skepsis eller totalt förnekande av problemet.
  • Tonvikt på sparande och ändrad livsstil gentemot huvudintresse för tekniska lösningar  och ett fortsatt högenergisamhälle.

(mer…)

Snörstump 11. Mer och bättre vindkraftsteknik.

fredag, 28 december, 2007

Det stora bekymret med elektricitet är att det måste produceras och förbrukas samtidigt. Kraftverk som baseras på förbränning har vi möjlighet att styra liksom vattenkraft där man kan öka och minska uttag från vattenförråd i takt med behovet. När det gäller vind- sol- och vågkraft får vi ta emot det som blir när solen skiner, alt när det blåser. Framförallt vindkraftens användbarhet begränsas av detta.

(mer…)

Ännu en skeptiker tar till orda.

fredag, 28 december, 2007

I Sydsvenskan för ett par dagar sedan har professor Lennart Thörnqvist en artikel under titeln ”Klimat efter Marx”. 

Professorn (i energihushållning) inleder med att påpeka att inga experiment har kunnat visa att global uppvärmning orsakas av kolemissioner.  Nej, det är naturligtvis lite bekymmer med att arrangera experiment i global skala i en sådan angelägenhet.

Mot slutet av artikeln står det däremot först att läsa att global temperatur och koldioxidutsläpp under perioden 1970 till 2000 samvarierar ganska bra. Dock är denna samvariation dålig under perioden 1860-2000. Jomenvisst. Det är ju under de senaste 40 åren som det har blivit uppenbart att samvariationen finns. Och koldioxiden i atmosfären är högre än den har varit under hundratusentals år.  Och halten stiger allt snabbare. Räcker inte det för att vi skall få känna oss oroliga.

(mer…)

Flyg fula fluga flyg. Och Du Bai, olja med din olja.

torsdag, 27 december, 2007

Så här dags på året så dräller det in erbjudanden från ett antal resebyråer.

Flyg till värmen och solen. Inte många bäddar kvar, beställ nu, även för hösten och vintern 2008, om Du vill vara säker på plats till Ditt favoritresmål.

Tidningarna bjuder på litet statistik på reslusten och ansvarskänslan för miljön.  Knappast uppmuntrande läsning för miljörörelsen, som särskilt skjutit in sig på flyget som miljöboven nummer 1. Alla nästan tänker sig iväg, ingen nästan tänker köpa sig ett gott samvete. Vi skjuter på miljöintresset tills reslusten har fått sitt och just den här årstiden är inte rätta tiden.

(mer…)

God Jul och vackert väder. Inte mera klagan förrän 2008

måndag, 24 december, 2007

Efter mina lantbrukarår hade jag länge som vana att vakna kl 0600 tämligen exakt, i ur och skur, vardag som helgdag,  frisk eller sjuk. Den tiden är svunnen, det höll i sig några månader efter pensionen för 1 år och 3 månader sedan. Nu råder oreda och idag väcktes jag av min livskamrat c:a 0830.

– Ser du ljuset?

Jag gnuggade mig i ögonen och tog på mig glasögonen, fast solen som tittade in kunde jag gott se ändå.  Den sken in så nära horisontellt som nästan var möjligt.  Gnistrande klar luft ute och solen själv rullade precis över trädtopparna på andra sidan Slätbaken. Lågt över viken flög två svanor med tunga sugande vingslag. Inte en krusning på sjön, och inte en tillstymmelse till is heller.  (Är det nästa vecka som utsikten blir skattefri ?) Termometern utomhus visade +3 grader C. På julaftons morgon.

(mer…)

Ett klarläggande resonemang för tvehågsna.

torsdag, 20 december, 2007

Titta här. Länken går till Youtube och har skickats till mig från en yngre släkting för 2 månader sedan via facebook. Idag kom den fram. Videon handlar om en riskanalys som envar lätt förstår, bara man hänger med i amerikanskan. Det är i all sin enkelhet precis  hur jag tycker man skall resonera, särskilt om man inte vet vare sig ut eller in. 

Solceller tar ett steg framåt (äntl)igen.

onsdag, 19 december, 2007

Det amerikanska företaget Nanosolar tar ett steg framåt idag efter fem års utvecklingsarbete av sin produkt. Det rör sig om en s k tunnfilms-solcell och den presenteras idag i företagets blogg i samband med produktionsstart i komersiell skala. Efter fem års produktutveckling, innefattande högteknologisk forskning och utveckling, utveckling av produktionsmetod , testning, utveckling av produktionsredskap och konstruktion av fabriksbyggnad, så skeppades idag den första färdiga produkten iväg till Östtyskland.

Det är företagets CEO Martin Roscheisen som sitter vid tangentbordet och skriver.

(mer…)

Apokalypsdags strax?

onsdag, 19 december, 2007

Under ett par dagar har det, med anledning av Bali-mötet kan man förmoda,  bara vällt fram artiklar och program om klimatet, växthusgaserna och jordens eventuella undergång. Skrivbordet dignar under alla osorterade klipp och färska utskrifter, och ett tag kändes det som om jag skulle dra mig tillbaks och lösa korsord istället.

Nu ,15:47 idag, har jag kommit på bättre tankar, eller rättare sagt har de dystra släppt efter ett program i P1, som direkt har handlat om de här och var rådande  undergångsstämningarna.

Efter en del vacklande tycker jag mig ha fastnat för att det finns skäl att oroa sig för klimatet. Ännu värjer jag mig dock när somliga tar till övertoner och pratar om jordens undergång. Al Gore, som jag i och för sig beundrar och uppskattar, hävdar att vi har tio år på oss, annars kan vi anse planeten som förlorad. 10 miljarder människor kommer att dö om man tolkar detta bokstavligt, liksom mängder av andra varelser och växter i vår Herres hage.  Dö skall vi alla en gång, och jag själv kan skatta mig lycklig om jag har så där en 15 år kvar. Då får jag i alla fall se facit, om nu Gore har rätt och det är 10 år dit. Mina barnbarn kanske i värsta fall får vara med om le Grand Finale.

(mer…)