Min gode vän Bengt Sagnell tidigare verksam vid CERN i Geneve och fortfarande boende bland alptopparna har påpekat för mig att när man byggde tunnlar genom alperna förr i tiden använde man sig av ”ånglok”, drivna av tryckluft, som fraktade ut sprängsten ur berget. Tryckluften fick man från jättelika kompressor placerade utanför tunnelöppningarna, ofta en s k Trompe, en tidig vattendriven kompressor som använts lite här och var världen över där man hade fri tillgång till vatten med avsevärd fallhöjd. Detta var ju ofta aktuellt i alperna.
Arkiv för november, 2007
Mer om tryckluftsfordon, tryckluft och kompressorer.
fredag, 30 november, 2007Ovädren blir fyrdubbelt fler i färsk rapport
torsdag, 29 november, 2007I en ny rapport från oxfam ( en sammanslutning av 13 organisationer som tillsammans i sammanlagt mer än 100 länder fördelade över hela jordklotet försöker hitta varaktiga lösningar på problem i form av fattigdom och orättvisor ) kan alarmisterna finna ytterligare klart belagt stöd för en under senaste åren dramatiskt ökad förekomst av oväder i form av våldsamma regn, värmeböljor med åtföljande torka och våldsamma och utbredda skogsbränder samt svåra stormar som tropiska orkaner.
Björn Lomborg planterar träd och vitmenar städer.
lördag, 24 november, 2007Björn Lomborg, mest känd för att försöka flytta fokus från klimatfrågan till andra, och i hans tycke mer angelägna projekt för jordens befolkning, har skrivit en artikel i Dagens Nyheter den 16/11 med titeln Kyl ner städerna. Den har redan fått en snubba av Christer Ljungberg, men jag tycker den kan få några vänliga ord också. Jag håller på med Lomborgs böcker, men det går lusigt för jag får lust att opponera mig mer eller mindre i ett kör, förmodligen för att mina kunskaper i ekonomi inskränker sig till ungefär den nivå på företagsekonomi som en lantbrukare har användning för. Däremot undrar jag om inte Lomborg skulle ha bruk för lite av mina medicinska kunskaper, men det spar vi ett tag.
Den uppblåsbara bilen
fredag, 23 november, 2007Första gången jag läste om en bil som gick på tryckluft var bara för ett par veckor sedan. Till en början trodde jag det var något slags kul skämt – mina tankar gick närmast till de ballonger man före barnbarns högtidsdagar fattar mellan sina läppar för att blåsa upp och sedan råkar tappa taget om precis just när man bestämt sig för att nu räcker det banne mej. Ballongen far då iväg utmed en zickzack-bana under livligt pysande , för att till slut hamna liten, sladdrig och oaptitlig någonstans under en soffa.
Snörstump 7: Betongen som värmer.
torsdag, 22 november, 2007I Ulricehamn finn ett betonggjuteri som sänkt sina uppvärmnings-kostnader, bara genom att flytta in de färdiga produkterna inom vägg och under tak. Det skulle byggas en 10’000 kvadratmeter stor hall för ändamålet, och det var från början projekterat med fläktsystem och uppvärmning, men proejktledaren tänkte till och tyckte det borde räcka med betongen som värmekälla. Och det gjorde det. Det vanliga är att cementgjuterier ställer sina färdiga proukter till härdning utomhus.
En nygjuten betongdetalj, väggelement, takstolar eller vad det nu kan vara, är 40-50 grader varmt direkt efter gjutningen. Värmen försvinner rätt snabbt till omgivningen men på lägre nivå finns det värme kvar i flera dagar. Betong förbrukar ju vatten vid härdning och det är väl kondensationsvärme som bildas, kan man gissa.
Hur som helst blir produkten bättre. när den slipper stå ute i kylan, lokalerna behöver inte värmas ens mitt i vintern, och arbetsmiljön blir mycket bättre. Enligt Svenska Betongföreningen är det i hittills bara i Ulricehamn som man tänkt så här långt. Man hoppas exemplet smittar.
I väntan på undergång, död, existensberövande och nirvana.
tisdag, 20 november, 2007De senaste dagarna har det spridits en vag känsla av Untergang des Abendlandes över alla oss som frossar i pressens apokalyptiska överdrifter. Det känns lite trist att vara så långt upp i åren att man kanske missar hela spektaklet. Jag tillhör ju dem som tar det på allvar, men jag har kanske ändå inte riktigt velat inse att jorden mer eller mindre skulle gå under. Jag vill inte sträcka mig längre än maximalt till James Lovelocks vision; vid nästa sekelskifte är det ungefär en halv miljard kvar av oss. Och det endast under förutsättning att vi nöjer oss med att vara välvilliga betraktare. Redan nu är det ju klart att många, många inte tänkar förhålla sig passiva. T o m Lovelock tror att om vi bara inser att en kärnkraftsfientlig hållning inte går att kalla för trovärdig så re´r det sig som vi säger här i Östergötland.
Under väntetiden hade jag tänkt mig att bedriva lite programmeringsarbete med min blogg. Min fru kastade för första gången ett getöga på den igår och påpekade att ”ingen vet ju vem du är.” Jag försökte åstadkomma något, men wordpress tyckte inte det blev bra – eller var det kanske min förkylning. När jag läser codexen till programmet, så fattar jag plötsligt ingenting alls längre.
Istället har jag suttit, och legat, med en bok. Den heter Undergång, civilisationernas uppgång och fall, och är skriven av Jared Diamond, professor i Geografi vid University of California. För en tidigare bok, Vete, vapen och virus, har han erhållit Pulitzerpriset och erhöll därutöver National Medal of Science, den högsta civila utmärkelse man kan få i Amerika.