Arkiv för oktober, 2007

Om klimatkrisens krishantering. Skall vi forsätta ”flytta stolar på Titanic”.

torsdag, 25 oktober, 2007

I dagens SvD skriver fil dr Victor Galaz en enastående nyttig understreckare.  Den handlar om vår förmåga att på gruppnivå, nationell eller global, hantera kriser med ovanlig räckvidd och med ett förlopp som kräver snabba beslut och resoluta åtgärder. Victor Galaz  arbetar vid det nystartade ( 1 jan 2007) Stockholm Resilience Centre, ett tvärvetenskapligt centrum för forskning kring socialekologiska system med global räckvidd. Fokus är resiliens, dvs ett systems förmåga att klara av förändring och vidareutvecklas.

(mer…)

Avslöjad: mannen bakom domstolens attack på Al Gores film.

måndag, 15 oktober, 2007

I dagens Observer finns under ovanstående rubrik en artikel som vet berätta att en bränsle- och gruvmagnat har backat upp Storbritanniens ifrågasättande av En Obekväm Sanning.

(mer…)

Bilar och solceller

söndag, 14 oktober, 2007

Kallt, ruggigt, spridda skurar och tänt i kakelugnen för första gången denna höst.  Jag fantiserar om den ultimata lösningen för landsvägstransporter. 

(mer…)

Uppmuntrande händelser

lördag, 13 oktober, 2007

Al Gore har fått Nobelpriset och delar det med IPCC.  Väntat visserligen men glädjande likafullt.  De flesta kommentatorerna verkar vara av samma åsikt, men i bloggvärlden är det inte svårt att hitta sura kommentarer och glåpord,  som tex miljödemagog.  Flera skulle hellre sett de röda munkarna i Burma som pristagare och möjligen ligger det mer i linje med vad  Nobel en gång tänkt sig. Tycker ändå att klimatfrågan bland flera mer uppenbara dimensioner också i förlängningen har betydelse för krig eller fred. Konferensen på Bali kommer för övrigt inom kort och priset lär väl öka IPCC:s prestige och därmed också intresset för konferensen.

(mer…)

Omstart.

torsdag, 11 oktober, 2007

Det går inte alltid som man tänkt sig.  Min nystartade blogg körde i diket nästan direkt. Redan tidigt nämnde jag nog att en flyttning förestod och att det skulle bli glest mellan posterna ett tag framöver. Knappast avsåg jag total tystnad. (mer…)