Arkiv för kategori ‘Koldioxidskatt’

Bilar, varför vill vi inte ha dom??

torsdag, 4 december, 2008

SvD har en bra ledare om Volvo, SAAB och bilhandeln som sådan idag. Mona Sahlins propå om att Svenska Staten skall ta över avvisas. Däremot påpekas att det inte behöver betyda att Rheinfeldt o grabbarna (o tjejerna) kan rycka på axlarna åt sakernas tillstånd. Utan sugna bilköpare kan Maud Olofsson ligga i som en bäver utan att det hjälper, skriver man . Och det är naturligtvis den springande punkten.

(mer…)

Vindkraft ifrågasatt. Klokt inlägg av Carl Hamilton i DN

söndag, 30 november, 2008

Det kan lika gärna sägas direkt. Jag tycker Carl Hamilton är en osedvanligt klok politiker.

Idag har han en artikel på DN:s debattsida som är väl värd att läsa och fundera över. ”Skrota satsningen på mer vindkraft” utropar han frejdigt. 

Jag har haft en relativt positiv inställning till vindkraft sedan den började byggas ut och har tyckt att inslaget i landskapsbilden är fördragbart, så länge man ser en snurra lite här och var. Stora kraftledningar som skär genom naturen är svårare att acceptera trots att man haft många år på sig för tillvänjning.

(mer…)

En jord av glädje, kan den göras med gnäll eller skäll?

lördag, 6 september, 2008

Efter snart två års bloggande om koldioxiden, klimatet och hotet mot vår livsmiljö känns det som  jag behövde göra en halvhalt, inte läsa mer på en dag eller kanske rentav en vecka utan tänka efter vad jag kommit fram till, försöka skapa någon sorts syntes av vad jag läst, vad jag skrivit och vad jag lärt mig.

Mitt intresse för miljöfrågor började efter läsningen av Tyst Vår nästan 45 år före jag påbörjade Back to Balance. Jag hade upplevt hur åtgärder mot miljön redan hade gjort stora och påvisbara framsteg. Man kunde fiska ätlig lax i Norrström, och bada i Mälaren mitt inne i Stockholm om man ville och havsörnsstammen hade ökat igen t ex. I stort sett hade jag en positiv hållning till den organiserade miljörörelsen. Utan att vara miljöpartist och inte heller medlem i Naturskyddsföreningen, WWF eller Greenpeace eller någon annan likvärd organisation, var jag ändå välvilligt inställd. Jag har alltid lojaliserat mig med miljömässiga påbud som sopsortering, energisparande och försiktighet med gifter. När klimatfrågan började diskuteras var jag genast intresserad och första gången jag försökte publicera mig med synpunkter i ämnet var 1994. Jag har f ö bloggat om det.

(mer…)

Elbilen, förbifarten och skatterna.

måndag, 23 juni, 2008

SvD den 22/6   har Linköpings-professorn i Industriell Organisation, Christian Berggren, en slutreplik införd. (Debatten har handlat om Stockholms förbifart, och gått mig förbi tidigare) Den här lilla avrundningen handlar om elbilens plus och minus, egentligen bara minus faktiskt.

Jag har ju för bara en dag sedan skrivit ett längre inlägg om elbilar här, (läs gärna det föralldel), men vill ändå i korthet korrigera professorn, som uppenbarligen drivs av annat än ingående kunskap om elbilar.

(mer…)

Hybridbilar och bättre batterier.

onsdag, 5 mars, 2008

I Göteborgsposten kunde man igår lära sig ett och annat om de framsteg som görs med hybridtekniken. Som ägare till en Toyota Prius är man lite extra nyfiken.

Hybridbilar är för sin optimala prestation beroende av batterier. Prius har vanliga nickel-kadmium-batterier, tål många laddningar men tunga och tar emot endast emot laddning i makligt tempo. För bilen innebär det främst problem med den energisparande återvinning av rörelseenergi som görs när man laddar batteriet vid inbromsning. Prius klarar inte att till fullo återvinna den energi som bromsningen ger. 

(mer…)

Kapitalister, idealister, politiker och klimatet.

onsdag, 5 mars, 2008

Anders Linder har idag en som vanligt klok och läsvärd ledare i Svenska Dagbladet under rubriken Utan kapitalister har inte klimatet en chans.  Det är en kommentar till klimatberedningens betänkande. Linder menar att utan företag och entreprenörer som får fram de nya lösningarna är klimatkampen hopplös. Jag sällar mig gärna till den stora och, tror jag, växande skara  som till fullo delar den insikten.

(mer…)

TÄLLBERGS FORUM och Ordförande Ekman har ordet.

tisdag, 4 mars, 2008

Brännpunktssidan i Svenska Dagbladet har släppt till spaltutrymme som kunde använts bättre.

I ingressen kan vi läsa: — Världen behöver omedelbart en global koldioxidskatt och stopp för nya koleldade kraftverk och industrier utan CO2-rening. Sverige måste visa vägen”.  Undras om inte Bo Ekman, ordförande i Tällbergs Forum, ser sig själv som vägvisaren. Jag delar uppfattningen att den snabba ökningen av antalet kolkraftverk bör hejdas snabbast möjligt, men delar inte tanken att en global koldioxidskatt är en tvingande nödvändighet. Dessutom tror jag att vi gör oss sublimt löjliga med det ständiga uttrumpetandet av att vi i Sverige minsann skall gå i täten och att detta är en del av en internationell solidaritetsprincip.

(mer…)