Arkiv för kategori ‘sociala problem’

Äldreomsorgen. Vad ska vi göra?

torsdag, 20 november, 2008

I dagens SvD finns ett litet stick om Äldreomsorgen signerat Sanna Rayman. Vid denna tidiga timme kan man inte hitta den i nätupplagan men Raymans ledarblogg innehåller samma synpunkter. Det handlar om det aktuella bekymret med  åldringarna på Bäckagård i Halmstad.

Låt mig först säga detta. Jag älskar Sanna Rayman för hennes kloka synpunkter.

(mer…)

Mauricio Rojas. En särdeles förlust för Sverige.

måndag, 10 november, 2008

En av alldeles för få som i Sverige vågat sig utanför den noga ingärdade zon som kallas politiskt korrekt, har gett upp och flyttar ut ur landet. Jag tilhör inte dom som läst, sett eller lyssnat träget av, på eller till Mauricio Rojas, utan endast tillfälligtvis. Men jag har alltid beundrat hans orädda synpunkter inom ffa området flykting- och invandrar-politik, särskilt som man kunde misstänka att han hade kunskaper och infallsvinklar som vi ”genuina” svenskar saknar, men behöver.

I Svenska Dagbladet igår hade PJ Anders Linder på ledarsidan en synnerligen läsvärd intervju med honom, vari avslöjades en del fakta som i varje fall inte jag kände till, men som borde kunna göra vem som helst upprörd.

(mer…)

Ytterligare en obekväm sanning. 2. Brasse-etanolen

tisdag, 8 juli, 2008

Att jag har funnit Oxfams rapport, nämnd i 2 föregående inlägg, mer än läsvärd – har väl redan framgått.

(mer…)

”Common sense ain’t common anymore.”

fredag, 11 april, 2008

I morse , liksom många andra morgnar, lyssnade vi på Ring P1. Det är onekligen ett program som borrar sig ner i folkdjupet. Där sägs mycket dumt och mycket likgiltigt men också en hel del tänkvärt. I dag var det Thomas Tengby som skötte bevakningen och han fick ett samtal från en klok kvinna som i anslutning till de nyligen timade händelserna på våra häkten talade om vårt försvunna ansvar, vår benägenhet att alltid placera skulden på någon annan och att detta kanske skall ses som det huvudsakliga misslyckandet av folkhemstanken, som i allt väsentligt för övrigt ändå var något som vi minns med saknad.

(mer…)

LAS och rehabilitering. 2 oförenliga entiteter.

lördag, 8 mars, 2008

I Svenska Dagbladet idag tar Thomas Gür till orda mot Las. Det finns inte mycket  man så helhjärtat vill instämma i och jag vill gärna komplettera med en företagsläkares synpunkter.

I snart 40 års tid har jag utövat mitt yrke, jag har trivts bra och tyckt mig göra en insats.  Vid flera tillfällen har jag bytt arbetsgivare och har nu, när jag egentligen borde varit pensionär för flera år sedan, bred erfarenhet av nästan alla upptänklig verksamhet i små företag, 10 år bland lantbrukare och sedan ytterligare 17 år i storföretag som monteringsindustrier och processindustrier. Därutöver har jag några års erfarenhet även av offentlig verksamhet.

(mer…)

Klyftor, t o m i sjukvården.

torsdag, 6 mars, 2008

Socialstyrelsen avlägger varje år en rapport till regeringen om läget i hälso-och sjukvården. Det är aktuellt idag och Generaldirektör Lars-Erik Holm och projektledare Ingrid Schmidt skriver om den på brännpunktssidan i Svenska Dagbladet. SR och SVT missar naturligtvis inte heller detta tillfälle att sparka Filippa Reinfeldt på smalbenen.

Innan jag har klarat morgongymnastik och frukost har jag hört samma referat 3 ggr i radion och när jag väl läst sidan i SvD och satt mig framför datorn finns där redan 4 länkar varav två till ilskna och giftiga socialdemokratiska bloggare. Där kan jag också läsa vad Filippa R. tydligen har sagt vid något tillfälle helt nyligen.

– Vi tittar inte på medelinkoms­ter, vi tittar på vårdbehov, säger hon.

(mer…)

Sorg och arbetsoförmåga

lördag, 1 mars, 2008

I Svenska Dagbladet på brännpunktssidan finner jag idag en artikel av läraren och författaren Stefan L Holm.  Den anknyter, i varje fall delvis, till vad jag skrev om under Intyg, förr och  nu och jag vill gärna kommentera Stefan Holms i mångt och mycket kloka ord.

En värdighetsgaranti på 4 månader med undantagsvis förlängning till 1 år är kanske att ta i. Har redan sett i en morgontidig kommentar till artikeln att andra tycker så också.  Det är kanske också så att någon bör utfärda något slags intyg och jag hävdar att sjukintyget borde kunna användas för detta ändamål och att en läkare skulle ha den exklusiva rätten att göra bedömningen.

(mer…)