Arkiv för kategori ‘ENERGILAGRING’
onsdag, 19 november, 2008
Tdigare har jag skrivit om bilar som drivs av tryckluft. Det verkar som om framstegen är blygsamma, sannolikt beroende på att en lufttrycksmotor ännu inte vunnit kampen om vilken variant som är bäst.
På IDG.se-s nya Tekniksida blir jag satt på spåret. En ny bilmotorteknik av hybridkaraktär men med hydraulik istället för el och batterier, och hydraulmotorer till framdrivningen. Bromsåtervinning med nästan 75% av energiförlusten. En dieselmotor sompumpat upptryckförrådet, lite oklart är det hur detta fungerar.
Tekniken framgår här för den som har förstånd på sådant.

(mer…)
Postat i ENERGIBÄRARE, ENERGILAGRING, Innovationer, Koldioxidsänkande, Miljöbilar, TRANSPORTER, Tryckluft | Inga kommentarer »
lördag, 25 oktober, 2008
I går kväll har vi sett och hört de båda Leifarna Johansson och Östling i ett antal repriser, efter det att orderingången mer eller mindre fullständigt rasat ihop för den svenska bilindustri som fortfarande är genuint svensk. Någon dag tidigare hörde jag representanter för Volvo personbilar kommentera deras väl så trista situation, hukande sig för kommentarer i stil med att det väl var skada att Volvo intresserat sig så litet för miljöbilar och mindre fordon. Det framkom bl a att Ford i direkt anslutning till sitt köp flyttat ett pågående utvecklingsarbete av elbilar alt. elhybrider över till sin sida Atlanten och instruerat den svenska produktionen att ägna sig åt sitt gamla koncept med tyngre prestigebilar även fortsättningsvis.
(mer…)
Postat i Batterier, BIOBRÄNSLEN, Elektricitet, FÖRNYELSEBAR ENERGI, Globaliseringsrådet, Miljöbilar, Odlade bränslen, Olja, POLITIK, Solceller, suprakondensatorer, TRANSPORTER | 2 kommentarer »
fredag, 5 september, 2008
Eftersom jag är road av allsköns tekniska framsteg, stora som små, bevakar jag Ny Teknik med stort intresse. Det har lett till åtskilliga bloggar under de här två åren. Det är inte mycket jag missar, även om jag inte skriver om allt på långa håll. Dock visar det sig att en del väsentligheter så när går mig förbi.
För mer än en vecka sedan hade Ny Teknik en mer än lovligt intressant artikel som jag fullständigt missade. Jag hittade den igår sent. Det handlar om en i mitt tycke epokgörande variant på bensinmotorn. Och det var uppenbarligen fler än jag som tyckte så, för listan med kommentarer var på över 100 nummer och utprintad var den på 15 sidor. Jag läste i sängen till jag somnade.
(mer…)
Postat i Egenföretagare, ENERGILAGRING, Innovationer, Miljöbilar, Plug-in-hybrider, Uncategorized | 5 kommentarer »
tisdag, 8 juli, 2008
Här i Sverige talas det mycket om Volvos aktuella bekymmer. På annat håll är GM lika hett. Företaget fyller 100 år den 16/9. I fjol markerades dagen preliminärt med en rad ”events”. Avtrycken av dessa har dock på senare tid överskuggats av av ekonomiska bekymmer, en aktiekurs som är lden lägsta på mer än 50 år och en försäljning i hemlandet som hittills i år har gått ner med 15%. Analytiker säger att likviditeten snart är i fara.
(mer…)
Postat i Batterier, Elektricitet, ENERGILAGRING, KLIMATPÅVERKAN, Miljöbilar, näringsliv, Plug-in-hybrider, POLITIK | 1 kommentar »
fredag, 27 juni, 2008
I media tar vi del av att inflation har drabbat oss. Matpriserna stiger. I vårt lilla tvåmanshushåll har det inte märkts så mycket än. Citronerna har gått upp från 9 kr per kg till 39 kr, enligt Inger. De är nog ännu surare än vanligt, tröstar jag som lever glad utan citroner i stort sett.
Oljepriset kommer inte att passera 200 $ inom de närmaste månaderna kan man läsa i Svenskan och E24. Gör det så blir det katastrof enligt Deutsche Bank. Saudi hinkar upp lite mer ett tag, deras olja är väl billigast i världen just att hinka upp. Lejonparten av likviden är vinst, eller övervinst om man så vill. Och det finns fortfarande mycket kvar. De kan köpa upp stora delar av den övriga världen.
Många säger att oljepriset inte ligger marknadsrätt, ökad efterfrågan betyder naturligtvis mest men det är också ett rejält inslag av spekulation. Det borde kunna betyda att priset också snabbt kan rasa igen, ett gott stycke.
(mer…)
Postat i Batterier, Elektricitet, FOSSILBRÄNSLEN, Globaliseringsrådet, Kärnkraft, KLIMATPÅVERKAN, MILJÖ ALLMÄN, näringsliv, POLITIK, suprakondensatorer | 4 kommentarer »
måndag, 23 juni, 2008
I SvD den 22/6 har Linköpings-professorn i Industriell Organisation, Christian Berggren, en slutreplik införd. (Debatten har handlat om Stockholms förbifart, och gått mig förbi tidigare) Den här lilla avrundningen handlar om elbilens plus och minus, egentligen bara minus faktiskt.
Jag har ju för bara en dag sedan skrivit ett längre inlägg om elbilar här, (läs gärna det föralldel), men vill ändå i korthet korrigera professorn, som uppenbarligen drivs av annat än ingående kunskap om elbilar.
(mer…)
Postat i Batterier, Elektricitet, Etanol, Globaliseringsrådet, Innovationer, KLIMATPÅVERKAN, Koldioxidskatt, Miljöbilar, POLITIK, Trängselavgifter | 2 kommentarer »
lördag, 21 juni, 2008
Regeringen tillsatte under våren 2007 ett särskilt råd lydande under undervisnings-departementet benämnt Globaliseringsrådet. Det leds som sig bör av Lars Leijonborg med professor Pontus Braunerhjelm som huvudsekreterare och tillika kanslichef. I övrigt består det av 21 personer, varav 4 ministrar, 3 representanter för facklig toppnivå, 7 representanter från näringslivet, 2 högskolerektorer och 2 journalister. Rådet skall i god tid till nästa val ha enats kring en slutrapport med ekonomisk-politiska policyrekommendationer, vilket låter ganska flummigt
Med den blygsamma kunskap jag har om sådana här storgruppers arbete och förmåga att få något uträttat hade jag förväntat mig ett ganska blygsamt resultat. Glesa sammanträden och representanter för delvis motsatta intressen kunde i bästa fall förväntas ge urvattnade kompromisser som utbyte.
(mer…)
Postat i Batterier, BIOBRÄNSLEN, Elektricitet, Etanol, FÖRNYELSEBAR ENERGI, Globaliseringsrådet, Innovationer, KLIMATPÅVERKAN, Koldioxid, Miljöbilar, Naturskyddsföreningen, näringsliv, Olja, POLITIK, Uncategorized | 4 kommentarer »
måndag, 21 april, 2008
Ny teknik hade häromdagen en liten rapport om vad Arlanda skall spara el på framöver. Och idén var inte tokig och elen blir snudd på rekordbillig.
Flygplatsen gör av med 125 GWh per år. En väsentlig del av det går åt till kylning sommartid och värmning av uppställningsplattor och liknande på vintern.
Brunkebergsåsen -ja, samma som inne i Stockholm – löper alldeles intill flygplatsen. I den finns en aquifer om ungefär 3 miljoner kubikmeter vatten. Man tänker borra ett antal hål i åsen, sommartid kyls lokalerna med åsens kalla vatten och det 20-gradiga returvattnet pumpas tillbaka in i åsen. Vintertid pumpar man upp det nu varmare vattnet i åsen och värmer uppställningsplatser och smälter undan snö.
Några värmepumpar behövs inte. man sparar 4 GWh i el och runt 15 GWh i värme. Hela anläggningen kommer att kosta 25 miljoner, den årliga driftskostnaden ungefär 0,5 miljoner. Med normal avskrivning blir det enligt mina beräkningar ungefär 15 öre/KWh.
Arlanda är att gratulera. Bäst att vi får fortsätta flyga. Anläggningen kommer att spara 7000 ton koldioxid/år.
Var finns det fler rullstensåsar?
Läs även andra bloggares åsikter om Energisparande, Energilagring, Arlanda, Elektricitet, Klimat
Postat i Elektricitet, ENERGILAGRING, ENERGISPARANDE, KLIMATPÅVERKAN, Koldioxidsänkande | 3 kommentarer »