Arkiv för kategori ‘Solkraft CSP’

TREC igen. Nu ett slutdokument om en ring av solkraft runt medelhavet.

torsdag, 3 januari, 2008

 Jag har vid några tidigare tillfällen redan haft skäl att nämna Romklubben. Det är oklart för mig hur pass känd denna internationella sammanslutning är, skapad i april 1968 av ledare inom diplomati, samhälle och industrivärld, och sedan 1972 allmänt känd  sedan klubbens bok Tillväxtens Gränser utkommit.  Den handlade i stort sett om att därest inte kraftfulla åtgärder vidtogs av världens ledare så skulle världssvält utbryta inom ett decennium.  I viss utsträckning uppstod en situation liknande den nuvarande: troende och icke troende. Jag tillhörde själv de entusiastiskt troende. Den gången visade det sig att de icke troende väsentligen fick rätt. Världssvält blev det inte direkt, om än inte alla var mätta. Och trots att jordens befolkning sedan dess dubblerats så råder fortfarande ingen världssvält,  och fortfarande är inte alla mätta även om den relativa andelen snarare har minskat än motsatsen. (mer…)

Gröna arbeten. Guldkant på molnen i klimatkrisens spår.

söndag, 9 december, 2007

United Nations Environment Programme (UNEP) har kommit med en liten preliminär rapport från Bali, som vackert illustrerar vad jag skrivit om lite här och var i bloggen. De ansträngningar som krävs inför klimathotet har en positiv sida: nya arbeten. Efterlängtade jobb i de flesta länder jorden över, men kanske främst i utvecklingsländer på olika nivåer.

Det är FN:s generalundersekreterare och tillaka VD får UNEP Achim Steiner som  meddelar i en pressrelease den 6/12.

Ny forskning visar att dessa nya jobb inte är av intresse endast för medelklassen eller de s kallade green-white-collar jobben, utan för arbetare i anläggningsjobb, uthålligt skogsbruk och i jordbruket samt transporter. 

(mer…)

Kol. Frågor och svar. Men utan det kan vi inte leva?

måndag, 3 december, 2007

Bengt Sagnell har påpassligt just försett mig med material om kol i form av FAQ:s ur News.Com.

Kol torde vara en av våra största källor till luftföroreningar, till gruvolyckor och till miljöskador. Till all olycka kan vi inte leva utan det.  På senare år har det seglat upp som det utan all jämförelse mest svårbemästrade problemet vad gäller ren teknologi och energi-produktion.  Vägar till framgång finns men teknologin är fortfarande tämligen oprövad, och ingenting synes viktigare just nu än att snabbt lösa det.

(mer…)

Tänkt i stort för omväxlings skull.

söndag, 25 november, 2007

Att vara klimatsmart och tänka på att samla kompost som blir till biogas som stadsbussarna kör på, att hålla sig till säsongens närskördade grönsaker, att inte äta för mycket kött med tanke på metangasen etc känns riktigt och bra, men skänker inte mig någon större lättnad.  Dessutom är jag snart nog beredd att synda lite grann för att inte verka alltför petig och småskuren. 

Jag vet ju att om man duschar med snålmunstycke och inte låter det rinna under intvålningsfasen så sparar man nästan ett helt kärnkraftverk. För det första stämmer det inte riktigt, för värmen i duschvattnet kommer också huset till godo så att man kan minska lite på uppvärmningen.  Precis tvärtom är det med snålenergi-belysningen, som inte bidrar lika mycket till värmen som de vanliga glödlamporna gjorde. För övrigt är jag säker på att flertalet normalsvenskar eller -svenskor efter några månader är tillbaks i det gamla vanliga skvalduschandet. Och tonårstjejerna springer nog hellre och släpper ut lite pälsminkar ur burarna och luft ur stadsjeepsdäcken än de avstår från timslångt duschande. 

(mer…)

Etanol igen, och solsken.

fredag, 16 november, 2007

På Brännpunktssidan i SvD idag har Lars Bern en alldeles förträfflig artikel under den manande titeln Avbryt storsatsning på etanol.  Instämmer entusiastiskt. Bland kommentarerna får man överse med de vanliga glåporden från förnekarhåll. Det stora flertalet tycks vara av deciderat samma åsikt som författaren och jag. Några egentliga invändningar i sak hittar jag inte.

Lars Bern är helt klart av åsikten att vi i första hand skall vända oss mot solen och omvandla dess värmande strålar till elektricitet. Jag vill bara tillfäga att solceller är inte enda vägen att gå, det finns redan några olika sorters solkraftverk i drift, det största i Kalifornien startades på 1970-talet, stimulerat av den då aktuella första oljekrisen. Det är fortfarande i drift, fungerar utmärkt och har sedan det byggdes försörjt 10000 amerikanska hem med el, värme och kyla.

(mer…)