Arkiv för kategori ‘Romklubben’

Tillväxtens dårskap. Skall marknadsekonomin ta död på vår planet?

onsdag, 22 oktober, 2008

New Scientists sista nummer är i huvudsak vigt åt ekonomiska frågeställningar under de samlingsrubriker jag  satt ovan.

Risken att jag någonsin skulle få planekonomiska funderingar, vilket någon kanske misstänker, är liten. Men jag har tidigare några gånger varit inne på tanken att den ganska hämningslösa marknadsekonomi som senaste åren haft gott om förespråkare, kanske borde modifieras en del, och de allra sista dagarna tycks det redan vara på gång.

En mängd parametrar stiger i allt raskare takt, nedanstående figur från New Scientist illustrerar det.  Den avser tiden från 1750 fram tills nu.

(mer…)

Öknar, vattenbrist och ett åtgärdsförslag.

söndag, 6 april, 2008

I min bloggrulle finns bland andra en länk till Gröna Realisten. Johan  skriver där kunnigt, fylligt och spekulativt om framförallt kärnkraft men med talrika utvinklingar till än det ena än det andra. Även om det redan är en blogg som är välbesökt – i varje fall 3 ggr fler besök än jag själv -så har jag kanske någon besökare, som inte hittat dit. Gör det.

För några dagar sedan tar han kortfattat upp frågan om vattenbristen i världen. Den saken är av vikt och värde för överbefolkningsfrågan, som jag försökte introducera för en vecka sedan eller så.

(mer…)

Överbefolkningen. Het potatis eller bara ljummen?

onsdag, 12 mars, 2008

Det finns ingenting som är så svårt att sia om som framtiden. En sanning som många profeter, domedagsdito men även andra, har fått anledning att besinna.  Den som är intresserad av klimatfrågor kan fundera över detta varje dag om han inte tillhör den tvärsäkra typen. Skeptiker, av vilka det finns många, tycks  inte intresserade utan förkunnar arrogant och tvärsäkert att det kommer inte att hända någonting av nämnvärt intresse. Alarmister är ibland fundersamma, men ofta lika övertygade om att vi går mot katastrofer eller rentav mänsklighetens undergång. (mer…)

TREC igen. Nu ett slutdokument om en ring av solkraft runt medelhavet.

torsdag, 3 januari, 2008

 Jag har vid några tidigare tillfällen redan haft skäl att nämna Romklubben. Det är oklart för mig hur pass känd denna internationella sammanslutning är, skapad i april 1968 av ledare inom diplomati, samhälle och industrivärld, och sedan 1972 allmänt känd  sedan klubbens bok Tillväxtens Gränser utkommit.  Den handlade i stort sett om att därest inte kraftfulla åtgärder vidtogs av världens ledare så skulle världssvält utbryta inom ett decennium.  I viss utsträckning uppstod en situation liknande den nuvarande: troende och icke troende. Jag tillhörde själv de entusiastiskt troende. Den gången visade det sig att de icke troende väsentligen fick rätt. Världssvält blev det inte direkt, om än inte alla var mätta. Och trots att jordens befolkning sedan dess dubblerats så råder fortfarande ingen världssvält,  och fortfarande är inte alla mätta även om den relativa andelen snarare har minskat än motsatsen. (mer…)