Arkiv för kategori ‘Atmosfär’

Aldrig har det varit så fult av så få att flyga så ofta.

måndag, 22 september, 2008

Flyget får sig en släng av miljösleven i Svenskan idag i ett flertal små snuttar samlade över nästan ett helt uppslag med en lite längre artikel av Susanna Baltscheffsky på temat ’få flyger för mycket’. Poängen är att ungefär 3% av passagerarna står för en tredjedel av flygandet. Iakttagelserna, för det är flera studier inblandade, är ganska övertygande, men knappast särskilt förvånande. Det finns gott om siffror på vilket elände dessa storflygare ställer till med i form av tonvis med utsläppt koldioxid, men betydligt mindre om varför de flyger så mycket. Men 60% av alla flygresor är i jobbet, får vi veta och man är väl inte helt ute i det blå om man misstänker att här gömmer sig de flesta av storflygarna. Flera flyger mer än 100 gånger om året och det kan väl knappast tänkas att de gör det för sitt höga nöjes skull.

(mer…)

Men syrgasen då? Minskar den – eller?

tisdag, 2 september, 2008

Det har väl hänt då och då att jag funderat lite över hur det går med syrgasen. Förbränner vi kol till koldioxid tas syret ur atmosfären och syrgasen borde rimligen minska.  Nu är det ju så att koldioxiden ökar med några futtiga ppm varje år, det är i absoluta tal inte så mycket, men efter som koncentrationen är liten så ökar den i relativa tal en hel del. Inom några decennier torde den nästan ha fördubblats.  Från trakten av 250 till 500 ppm.

Av syrgas finns det vida mer, nämligen i runda svängar 200’000 ppm, dvs c:a 600 ggr så mycket.

(mer…)

Snörstump 23. Att minska metanutsläpp down under.

söndag, 10 augusti, 2008

Australien släpper ut avsevärda mängder växthusgaser, främst genom produktion av el från kol. Inte mindre än 11% av landets emission består dock i form av metan utav utsläpp från kreatur. Den intresserade kan läsa mer i ett Reuters-refererat av en studie nyligen presenterad i sista numret av Conservation Letters, en tidskrift som dock idag råkar vara stängd på nätet.

(mer…)

Utrymme för tvekan och dags för de tvärsäkra att tänka en gång till.

onsdag, 18 juni, 2008

Erland, en av mina regelbundna kommentatorer, har glatt sig åt gårdagens inlägg. Han har separat skickat mig illustrationen nedan.

Den visar hur tidpunkterna för IPCC:s rapporter alldeles förträffligt passar in med topparna på de mest markanta temperaturökningsperioderna.

(mer…)

Snörstump 19. Jakt på kilon.

måndag, 19 maj, 2008

Idag kan man i SvD inhämta ett referat av en studie i Lancet, som ger en liten vink om hur klimatfrågan håller på att spåra ur helt och hållet. 

Utan hjälp av någon studie kan vem som helst med även ett ganska måttligt antal grå celler räkna ut att överviktiga genomsnittligt förbrukar mer kalorier än den normalviktiga delen av mänskligheten. Att det skulle röra sig om 18% mer höjer knappast några ögonbryn. Möjligen kan det vara av visst intresse att erfara att antalet förväntas nå 700 miljoner till 2015. Att de kostar mer att transportera är inte heller svårt att inse, liksom att de är mindre benägna att röra sig ”sponte sua”, som man brukade säga om patienter som kom till mottagningen på apostlahästarna.

(mer…)

Filosofiska kommentarer till filosofiska betraktelser.

måndag, 28 april, 2008

I dagens SvD i kolumnen på ledarsidan skriver Roland Poirier Martinsson en betraktelse under rubriken I själva verket virvlar vi i vinden.

Den är som vanligt intressant och tar sin utgångspunkt i att politiker in corpore skulle ha ställt in sig i ledet vad gäller klimatfrågan. Ett avsevärt antal skeptiker skulle med viss plötslighet kommit till insikt om sakernas verkliga tillstånd. Poängen i betraktelsen är att det bara är ögonskenligen det ter sig så, i själva verket har det blåst så starkt i en riktning att det blivit bekvämast att ställa in sig i ledet.

(mer…)

Håll grytan kokande, men inte i destillerierna.

onsdag, 23 april, 2008

P J Anders Linder i Svenska Dagbladet fortsätter idag med etanolproblemet. Protektionism och sprit gör ont värre, rubriceras dagens ledare, och det är så sant som det är sagt.

100 miljoner människor har inte längre råd att köpa mat säger chefen för FN:s World Food Programme, Josette Sheeran, och hon om någon borde väl ha koll på detta. Gordon Brown öppnar för omprövning av EU:s mål vad gäller biobränslen och Tysklands biståndsminister fyller i med att kräva ett tillfälligt stopp för produktionen.

(mer…)

Hut går hem, men ingenting att glädjas åt.

måndag, 21 april, 2008

Ny Teknik har en kort blänkare om en jobspost till för Agroetanols nya fabrik i Norrköping.

Inte nog med att spannmålen går upp i pris och gör tillverkningen av etanol olönsam. Nu stiger även priset på rostfritt stål, och det går åt stora mängder av det när bygget av den nya fabriken nu är inne på slutspurten. I Augusti skulle den vara färdig, men bristen på rostfritt stål kommer dels att försena starten med två månader, dels att höja priset med 200 miljoner SEK.

Bland kommentatorerna säger en: Lägg ner fabriken direkt.

Man kan förmoda att kontraktsreglerna gör det omöjligt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Ännu mer etanol på tapeten.

måndag, 21 april, 2008

Även Dagens Nyheter har en huvudledare om etanol den 20/4. (Somliga dagar är det en god sak att Sverige bara diskuterar en sak i taget.) Den är blek och fri från minsta lilla patos  jämförd med svenskan, men rätt i sak. Vissa forskare hävdar att biobränslen i vissa fall rentav ger högre utsläpp av koldioxid än fossila bränslen, hävdar DN och nöjer sig med att inte ta någon ställning.

Påståendet ter sig för mig som ett enastående understatement. När det gäller majs är det nästan så, när det gäller spannmål är det alldeles klart högre utsläpp. Etanol på sockerrör kan möjligen försvaras om det odlas på ett underlag som inte ger bättre utbyte med annan gröda. Men hur det ter sig arbetsmiljömässigt och socialt kunde vi se och begrunda på TV för en vecka sedan.

(mer…)

Mer etanol. Tack Svenskan. Tack Anders Linder

måndag, 21 april, 2008

I Svenska Dagbladet idag (igår egentligen, jag får inte söndagstidningen förrän måndag; enda nackdelen med att bo på vischan), har Anders Linder skrivit en ledare som man inte kunde önska sig bättre. Den refererar till Times reportage för ett par veckor sedan av Michael Grunwald, som jag själv också refererade den 11/4 ( Etanol ännu en gång

(mer…)