Arkiv för kategori ‘Solvärme’

Gasernas ökningstakt ökar

måndag, 28 april, 2008

Discovery Channel  hade häromdagen en sammanfattning av läget för koldioxid och metan under 2007 som nu är färdigräknat.

Det ser inte så ljust ut. Den som hade väntat sig åtminstone en antydan till resultat av de ansträngningar som görs med byggande av vindkraftverk och solkraftverk blev, som man kunde förutse, besviken. Koldioxiden etablerar sig på allt högre ökningstakt för varje år som går.

(mer…)

Vår på gång. Djurliv.

torsdag, 10 april, 2008

Igår förtog jag mig nog lite med alla kurvor och med att känna mig negativ hela dagen. Det går inte an, jag inbillar mig att jag inte är sådan – egentligen.

I Egypten för ett par veckor sedan, i solsken och 40 grader i skuggan fick vi sällskap av den här lilla befjädrade och välkända krabaten med vippande stjärt och allt.

(mer…)

Öknar, vattenbrist och ett åtgärdsförslag.

söndag, 6 april, 2008

I min bloggrulle finns bland andra en länk till Gröna Realisten. Johan  skriver där kunnigt, fylligt och spekulativt om framförallt kärnkraft men med talrika utvinklingar till än det ena än det andra. Även om det redan är en blogg som är välbesökt – i varje fall 3 ggr fler besök än jag själv -så har jag kanske någon besökare, som inte hittat dit. Gör det.

För några dagar sedan tar han kortfattat upp frågan om vattenbristen i världen. Den saken är av vikt och värde för överbefolkningsfrågan, som jag försökte introducera för en vecka sedan eller så.

(mer…)

Egypten nästa. Återkommer 28/3.

torsdag, 13 mars, 2008

Klimatet må vara varmare. Just för dagen är det ändå i svalaste laget för mig. Jag får värk i hela kroppen snart sagt. Konungarnas dal och Luxor liksom Röda Havet få bli boten. Datorn behöver vila sig också. Två veckor, sedan kör jag igång igen. 

En idé som kanske kan förändra världen

onsdag, 5 december, 2007

Redan i början på 100-talet visste man vad termoelektricitet var för något.  Det var ett samlingsbegrepp för en rad elektriska fenomen som uppträdde i metalliska ledare särskilt där två olika metalliska ledare ligger i kontakt med varandra.  Man talade om i första hand tre olika slag av detta fenomen.

Seebeck-effekten, upptäckt 1821, vilken innebar att när två olika metalliska ledare med olika temperatur var i kontakt med varann, så uppstod en elektrisk ström.

Peltier-effekten, upptäckt 1834, vilken består i att om en elektrisk ström får passera genom beröringsstället mellan två olika metaller som från början har samma temperatur, så uppträder, alltefter strömmens riktning, avkylning i ena metallen och uppvärmning i den andra.

Thomsson-effekten, visad 1856 som innebär att en elektrisk ström som passera genom en ledare i vilken ett temperaturfall finns, har förmåga att transportera värme i strömmens riktning om metallen är koppar, eller i retrograd riktning om metallen är järn.

(mer…)

Snörstump 8. Ugnen för soldrift.

fredag, 30 november, 2007

Ny teknik hade igår en solskenshistoria i dubbel bemärkelse som jag genast annekterar som en intressant snörstump. Den handlar om KTH-studenterna Johan Palm och Fredrik Carlsson på KTH:s nya civilingenjörs-utbildning Design och produktframtagning som idag presenterar ett examensarbete för sin uppdragsgivare, läkarmissionen.

Det rör sig om en vidareutveckling av en idé om en soldriven ugn som ursprungligen konstruerats av en svensk missionär och som i ursprungligt skick redan finns 4-500 exemplar utplacerade i lika många familjer.

(mer…)