Arkiv för kategori ‘Katastrofhjälp’

Håll grytan kokande, men inte i destillerierna.

onsdag, 23 april, 2008

P J Anders Linder i Svenska Dagbladet fortsätter idag med etanolproblemet. Protektionism och sprit gör ont värre, rubriceras dagens ledare, och det är så sant som det är sagt.

100 miljoner människor har inte längre råd att köpa mat säger chefen för FN:s World Food Programme, Josette Sheeran, och hon om någon borde väl ha koll på detta. Gordon Brown öppnar för omprövning av EU:s mål vad gäller biobränslen och Tysklands biståndsminister fyller i med att kräva ett tillfälligt stopp för produktionen.

(mer…)

Amazonas är räddat. En liten bit ialla fall.

tisdag, 15 april, 2008

 Det här har du kanske redan läst, det har stått i hela världspressen den gångna veckan. För säkerhets skull vidarebefodrar jag den glada nyheten till alla som inte läser världspressen. 

Brasilien gör vad de kan för att rädda åtminstone någon dunge av Amazonas. Det finns gummiträd i djungeln. För en vecka sedan började man tappa och nu är det tänkt att 550 familjer skall få sin försörjning av detta, samtidigt som träden får stå kvar. Naturgummit skall användas för kondomtillverkning, att ersätta kondomer som man i nu-läget importerar.  Staten betalar, för kondomerna distribueras fritt i landet som ett led i kampen mot AIDS.

(mer…)

Överbefolkningen. Het potatis eller bara ljummen?

onsdag, 12 mars, 2008

Det finns ingenting som är så svårt att sia om som framtiden. En sanning som många profeter, domedagsdito men även andra, har fått anledning att besinna.  Den som är intresserad av klimatfrågor kan fundera över detta varje dag om han inte tillhör den tvärsäkra typen. Skeptiker, av vilka det finns många, tycks  inte intresserade utan förkunnar arrogant och tvärsäkert att det kommer inte att hända någonting av nämnvärt intresse. Alarmister är ibland fundersamma, men ofta lika övertygade om att vi går mot katastrofer eller rentav mänsklighetens undergång. (mer…)

Sorg och arbetsoförmåga

lördag, 1 mars, 2008

I Svenska Dagbladet på brännpunktssidan finner jag idag en artikel av läraren och författaren Stefan L Holm.  Den anknyter, i varje fall delvis, till vad jag skrev om under Intyg, förr och  nu och jag vill gärna kommentera Stefan Holms i mångt och mycket kloka ord.

En värdighetsgaranti på 4 månader med undantagsvis förlängning till 1 år är kanske att ta i. Har redan sett i en morgontidig kommentar till artikeln att andra tycker så också.  Det är kanske också så att någon bör utfärda något slags intyg och jag hävdar att sjukintyget borde kunna användas för detta ändamål och att en läkare skulle ha den exklusiva rätten att göra bedömningen.

(mer…)

Lagrad koldioxid, ett hot eller ej.

torsdag, 28 februari, 2008

Idag har Svenska Dagbladet på  brännpunktssidan en artikel av civilekonom Leif Widén, som handlar om vådan av att lagra koldioxid under jord. Den bygger på samma katastrof som jag själv beskrivit här den 4/11 (Livets gas — ) och handlar alltså om när koldioxid spontant steg upp ur en vulkanisk kratersjö, Lake Nyos, i Kamerun. Det kostade 1700 människor livet och död även för en mängd kreatur.

(mer…)

Svält, Skogsdöd, DDT, Ozon och Akrylamid får vänta ett litet slag

tisdag, 8 januari, 2008

Livet bjuder ibland på överraskningar. Genom att klamra mig fast vid min senaste arbetsplats lyckades jag behålla den till 70 år fyllda. Nu har jag varit pensionär i snart två år och häromdagen ringde man och ville ha mig åter. Givetvis bara tillfälligt men ändå. Både glad och smickrad har jag nu avverkat min första arbetsdag på 2 år. Bortsett från trassel med det dataprogram som håller rätt på alla patienter, alla anteckningar, diagnoser, remisser och andra åtgärder blev det en glad och trevlig dag, med många återseenden. Hoppas jag får stanna ett litet tag. 

(mer…)

Mer om hotande katastrofer.

söndag, 6 januari, 2008

Kennedy K. kommenterar min blogg om hotande katastrofer nedan bl a med att räkna upp ett antal katastrofer som det aldrig blev så farligt med. Listan ser ut så här:

 • 1970-talets oro för en ny istid.
 • Svältkatastrofen som skulle drabba världen på 1980-talet.
 • Skogsdöden.
 • Skogsförsurningen. 
 • Kvävet som skulle slå ut Östersjön. 
 • DDT-katastrofen.
 • Ozon-hålshysterin. 
 • Galna ko-sjukan. 
 • Fågelinfluensan. 
 • Larmen om akrylamiden. 
 • Datorerna som skulle uppföra sig underligt vid milennie-skiftet.

(mer…)

Hotande katastrofer. Historiska erfarenheter.

lördag, 5 januari, 2008

  För den som intresserar sig mera påtagligt för klimatfrågan dyker naturligtvis förr eller senare frågan upp om vad man själv på ett sitt egna personliga sätt lämpligen kan göra. Många förefaller redan ha nått dit, det märks om inte av annat så av alla goda råd som florerar i media t ex under rubriken Var klimatsmart eller något liknande.  Andra skjuter problemet helt ifrån sig och somliga förnekar t o m dess existens. En och annan tycker sig inse att det kommer att gå åt helsicke vad  han eller hon än gör och bryr sig inte av detta skäl.

(mer…)

Ett klarläggande resonemang för tvehågsna.

torsdag, 20 december, 2007

Titta här. Länken går till Youtube och har skickats till mig från en yngre släkting för 2 månader sedan via facebook. Idag kom den fram. Videon handlar om en riskanalys som envar lätt förstår, bara man hänger med i amerikanskan. Det är i all sin enkelhet precis  hur jag tycker man skall resonera, särskilt om man inte vet vare sig ut eller in. 

Ovädren blir fyrdubbelt fler i färsk rapport

torsdag, 29 november, 2007

I en ny rapport från oxfam ( en sammanslutning av 13 organisationer som tillsammans i sammanlagt mer än 100 länder fördelade över hela jordklotet försöker hitta varaktiga lösningar på problem i form av fattigdom och orättvisor ) kan alarmisterna finna ytterligare klart belagt stöd för en under senaste åren dramatiskt ökad förekomst av oväder i form av våldsamma regn, värmeböljor med åtföljande torka och våldsamma och utbredda skogsbränder samt svåra stormar som tropiska orkaner.

(mer…)