Arkiv för kategori ‘Trängselavgifter’

Monbiot talar allvarsamma ord. Bör man lyssna?

onsdag, 3 december, 2008

Sedan länge e-prenumerar jag på George Monbiots hemsida. Det kan komma upp till 10-20 mail om dagen när hans kommentatorer är som värst i farten. Ingen orkar läsa allt, men ibland tar jag mig en titt. Några gånger varje månad anländer något av hans egen penna. Alltid läsvärt och oftast något att grunna på. Jag har f ö även läst hans bok ”Heat”. Väl dokumenterad, rik på synpunkter. Inledningsvis negativ till kärnkraft, men hans uppfattning har svängt. Avrättar tidigt alla skeptiker och har länge ansett att det brådskar med åtgärder och att de måste bli omfattande. Sedan länge en tillskyndare av drakoniska åtgärder.

(mer…)

Hemma igen. Malta var en speciell bekantskap.

onsdag, 15 oktober, 2008

Igår simmade jag muntert av och an i havsvatten-poolen på hotellet i Malta. 25-gradigt! Lika varmt i luften.! Sol från klarblå ( i det närmaste) himmel.

Nu sitter jag här igen framför datorn som börjat med att hämta hem nästan 800 mail fram t o m 8/10. Sedan fanns det inte plats för mer i mailboxen meddelades det. Detta har aldrig hänt mig förr så jag var lite oförberedd. Aldrig heller har det vällt in så mycket smörja, spam i massor, nästan hälften. Tidigare har jag varit visserligen drabbad men inte så svårt, och det har gått rätt snabbt att radera eländet.

(mer…)

Elbilen, förbifarten och skatterna.

måndag, 23 juni, 2008

SvD den 22/6   har Linköpings-professorn i Industriell Organisation, Christian Berggren, en slutreplik införd. (Debatten har handlat om Stockholms förbifart, och gått mig förbi tidigare) Den här lilla avrundningen handlar om elbilens plus och minus, egentligen bara minus faktiskt.

Jag har ju för bara en dag sedan skrivit ett längre inlägg om elbilar här, (läs gärna det föralldel), men vill ändå i korthet korrigera professorn, som uppenbarligen drivs av annat än ingående kunskap om elbilar.

(mer…)

Stadstrafik, elektronik, trängselskatter och ett förslag.

söndag, 18 november, 2007

SvD har idag en liten redogörelse för en resvaneundersökning som gjorts av SIKA, Statens Institut för Kommunikationsanalys. Det är den största studie av det här slaget som gjorts på nationell nivå, den täcker 2005 och 2006 och baseras på 41000 slumpvis valda personer mellan 6 och 84 år. Metodiken är till större delen telefonintervjuer avseende utförd trafik på en för varje individ lottad mätdag under september månad, (för längre resor har använts en längre period). Utfrågningen har även avsett telefon- och videokonferenser och en hel del andra parametrar.

Sett över hela landet tar 66% av hela populationen bilen till jobbet, I Stockholms län är siffran 46%. Naturskyddsföreningens trafikexpert Magnus Nilsson förklarar det med att i Stockholm är parkeringsplatser en skatteförmån och hävdar att vårt skattesystem uppmuntrar folk till att välja bort kollektivtrafik. Att pendla med bil är mycket förmånligt jämfört med andra alternativ. 30 % har åkt med kollektiv trafik minst en gång per vecka men minst 3 ggr så många har åkt bil någon gång i veckan.

(mer…)