Arkiv för kategori ‘Belysning’

Monbiot talar allvarsamma ord. Bör man lyssna?

onsdag, 3 december, 2008

Sedan länge e-prenumerar jag på George Monbiots hemsida. Det kan komma upp till 10-20 mail om dagen när hans kommentatorer är som värst i farten. Ingen orkar läsa allt, men ibland tar jag mig en titt. Några gånger varje månad anländer något av hans egen penna. Alltid läsvärt och oftast något att grunna på. Jag har f ö även läst hans bok ”Heat”. Väl dokumenterad, rik på synpunkter. Inledningsvis negativ till kärnkraft, men hans uppfattning har svängt. Avrättar tidigt alla skeptiker och har länge ansett att det brådskar med åtgärder och att de måste bli omfattande. Sedan länge en tillskyndare av drakoniska åtgärder.

(mer…)

Snörstump 14. Lysdioderna på IKEA

måndag, 3 mars, 2008

Även om jag för det mesta predikar att vi skall försöka undvika ett spartanskt och asketiskt levnadssätt, så lever jag inte som jag lär i allt.  Sedan flera år lyser vi upp vår tillvaro rent fysiskt med s k lågenergilampor. De ha blivit mindre och mindre och jag klagar inte på det vita ljuset som inte kostar mer än 30% kanske av en vanlig glödlampa, men att de innehåller kvicksilver är en nackdel och en än större är att de inte håller vad som lovas när det gäller livslängd. Att de blivit billigare är en tröst, men inte stor – IKEAs prissättning har en gång lurat mig att köpa hem onödigt många. Smålänningar är sådana.

(mer…)

Snörstump 9. Spara i julens tecken

lördag, 1 december, 2007

Det känns lite enahanda att hitta så mycket smått och gott i Ny Teknik. Men den här lilla besparingen kan man knappast missa dagen före första advent. Den handlar om julgranen utanför Rockefeller Center i New York. Tidigare har den flödande belysningen konsumerat 3’500 kWh per dygn. I år har detta nedbringats till 1’200 kWh genom att tidigare glödlampor bytts mot ljusdioder fördelade utmed totalt 8 kilometer långa slingor.

Dessutom har man på taken till huskomplexen placerat ut 300 solpaneler som kopplats till det lokala elnätet.

Riktigt imponerade på Ny Teknik är man dock inte, utan påpekar med ton av viss nationell stolthet att den första offentliga julgranen med lysdioder kunde beundras redan 2003 i Falun.

Själv funderar jag över hur många kWh som skulle sparas om alla julgranar  (utomhus, nota bene ) upplystes på samma moderna sätt. 

Snörstump 2. Bättre gatubelysning.

fredag, 9 november, 2007

I norrbottenkommunen Vännäs har man kunna plocka bort varannan gatlykta. Det är en nyutvecklad s k Cobra-armatur som möjliggjort detta. Som vanligt hittar man denna innovation i Ny Teknik, och lättast läses det där.  Där finns också ett par bilder.

Innovationen bygger på att lampan genom något prismaarrangemang samlar allt det alstrade ljuset ner till det område, gatan , som skall belysas. Besparingspotentialen gentemot vanliga kvicksilverlampor är 70% och gentemot högtrycksnatriumlampor 50%. Mycket övertygande tycker jag.

Byttes alla Sveriges 2 miljoner gatubelysningar ut skulle vi spara 741 GWh per år. Nästan ett kärnkraftverk bara det.

Ingen utredning nu. Agera istället.