Arkiv för kategori ‘IPPC’

Lars Bern får mothugg.

lördag, 22 november, 2008

Under Brännpunkt SvD idag bemöter professorerna Johan Rockström och Thomas B Johansson Lars Berns beramade artikel från den 18/11.

Jag lyckades hålla mina fingrar i styr och avstod från inlägg då. Jag har läst ett och annat av Lars Bern tidigare och tyckt om vad jag läst i stort sett. Den här gången blev jag besviken. Att göra en ”djupdykning” på 1-2 månader i forskningen kring klimatet och sedan tycka att man kan avfärda alltihop som pseudovetenskap vittnar inte om vare sig rimlig självkritik eller om att man lyckats hitta rätt i de hyllkilometrar som skrivits.

(mer…)

Slutreplik i skeptikernas drev. Verkligen?

onsdag, 29 oktober, 2008

Brännpunktssidan idag i Svenska Dagbladet har topparna (?) i det s k Stockholms-initiativet fått slutreplik (?). Det är väl förmodligen SvD som stått för den rubriken och man undrar om därmed menas att skeptikerna har ”segrat” eller om man vill ha slut på det skeptiska skrivandet.

I vilket fall som helst är det den gamla vanliga visan om IPCC:s ”politiserande” som tröskas ett varv till.

(mer…)

Utrymme för tvekan och dags för de tvärsäkra att tänka en gång till.

onsdag, 18 juni, 2008

Erland, en av mina regelbundna kommentatorer, har glatt sig åt gårdagens inlägg. Han har separat skickat mig illustrationen nedan.

Den visar hur tidpunkterna för IPCC:s rapporter alldeles förträffligt passar in med topparna på de mest markanta temperaturökningsperioderna.

(mer…)

Filosofiska kommentarer till filosofiska betraktelser.

måndag, 28 april, 2008

I dagens SvD i kolumnen på ledarsidan skriver Roland Poirier Martinsson en betraktelse under rubriken I själva verket virvlar vi i vinden.

Den är som vanligt intressant och tar sin utgångspunkt i att politiker in corpore skulle ha ställt in sig i ledet vad gäller klimatfrågan. Ett avsevärt antal skeptiker skulle med viss plötslighet kommit till insikt om sakernas verkliga tillstånd. Poängen i betraktelsen är att det bara är ögonskenligen det ter sig så, i själva verket har det blåst så starkt i en riktning att det blivit bekvämast att ställa in sig i ledet.

(mer…)

Skeptiker. Blir de fler – eller färre.

fredag, 4 april, 2008

Sent i går kväll surfade jag runt på ett antal miljöbloggar och strödde en och annan kommentar i mitt kölvatten.  Sedan släck och godnatt.

Idag minns jag att någon annans kommentar någonstans tröstande uttalade något i stil med ”Strunt i skeptikerna, de är ju bara en handfull stollar nu.”

Jag minns också att jag själv lade till några rader om att jag kanske inte tycker att skepsisen avtar.  Var jag skrev någonstans har jag glömt, borde nog ha ett program som håller reda på var jag kommentarer.

(mer…)

TÄLLBERGS FORUM och Ordförande Ekman har ordet.

tisdag, 4 mars, 2008

Brännpunktssidan i Svenska Dagbladet har släppt till spaltutrymme som kunde använts bättre.

I ingressen kan vi läsa: — Världen behöver omedelbart en global koldioxidskatt och stopp för nya koleldade kraftverk och industrier utan CO2-rening. Sverige måste visa vägen”.  Undras om inte Bo Ekman, ordförande i Tällbergs Forum, ser sig själv som vägvisaren. Jag delar uppfattningen att den snabba ökningen av antalet kolkraftverk bör hejdas snabbast möjligt, men delar inte tanken att en global koldioxidskatt är en tvingande nödvändighet. Dessutom tror jag att vi gör oss sublimt löjliga med det ständiga uttrumpetandet av att vi i Sverige minsann skall gå i täten och att detta är en del av en internationell solidaritetsprincip.

(mer…)

Mer kyla, när då?

onsdag, 27 februari, 2008

De sk skeptikerna hävdar i relativt stort antal och med jämna mellanrum att det är kyla vi skall frukta och inte värme.  Och så talar man om istider och menar att under långliga tider har isen härskat över stora delar av klotet och sedan har det kommit en  liten paus när den smält undan och det har blivit drägligare för att sedan snart nog bli kallt igen . Nordamerika och stora delar av Europa  och Sibirien har hamnat något tusental meter under is för kanske hundratusen år innan det blir dags för en ny värmeperiod när mänskligheten kan breda ut sig och blomstra några tusen år igen.

(mer…)

Repris på borrkärnor i is och koldioxidhalt i atmosfären

måndag, 31 december, 2007

Den 5 nov skrev jag om en studie av Beck, handlande om äldre mätdata på koldioxid, i serier som går tillbaka till början av 1800-talet, gjord på direkta atmosfärprov. Den har gjorts med numera övergiven kemisk mätmetodik, (utom för kontrolländamål) och resultatet avviker kraftigt från de mätserier som numera finns från borrkärnor i is och som görs med spektrometri.  Den som är nyfiken får gå baklänges till mitt inlägg då och även läsa den kommentar som jag fick idag av Kennedy Karlsson.

(mer…)

Skeptikerna avhörs. 2) Lord Monckton lägger ut texten.

tisdag, 11 december, 2007

Cristopher Walter Monckton, 3-dje baronen Monckton of Brenchley, f 1952 är en pensionerad (2006, av hälsoskäl)  internationell finansiell rådgivare, journalist, f d politisk rådgivare åt Margaret Thatcher, författare och uppfinnare. Han är känd som en ytterst färgstark och kontroversiell person, som för det mesta befinner sig i opposition, varav det mest kända ställningstagandet är det  rakt emot den veten-skapliga mittfåra som idag är överens om klimatförändring, koldioxidhöjning och den mänskliga anknytningen till dessa.

(mer…)