Arkiv för kategori ‘Målsättning’

Att få något, eller att få något gjort.

onsdag, 26 november, 2008

I dessa krisens dagar kan man inte öppna en tidning, väckas av radion eller titta på TV utan en försvarlig dos av goda förslag till främst Rheinfeldt eller Borg.

Gasa, är någon slags samlingsbeteckning. En lång rad ekonomiska gurus skriver listor med önskemål: sänkt moms, kraftigt sänkt moms, extra barnbidrag, höjd A-kassa, slopad arbetsgivaravgift, stöd till Volvo och SAAB, engångscheckar, avskaffad stämpelskatt vid fastighetsköp, ökade bidrag till kommuner och landsting, ny riskkapitalfond, skrotningspremie på gamla bilar, energieffektivisering, utbildningsprogram, infrastruktursatsningar och ROT-avdrag torde väl vara de vanligaste förslagen.

(mer…)

Mer om Obama. Mest från Dick Erixon – snäll rebell?

torsdag, 6 november, 2008

Det finns mycket att höra och läsa om Barack Obama i dessa dagar. En av våra bästa och flitigaste politiska bloggkommentatorer, Dick Erixon, är som vanligt ett nöje att läsa. Igår, onsdagen den 5/11 var han ovanligt flitig med första inlägget kl 01:14, då ännu inget liknande ett preliminärt utslag  hade avhörts. Endast från  Indiana hade man rapporterat att den republikanske guvernören Mitch Daniels av Fox News var förklarad som segrare  med tillräckligt övertag (58-40%) i de röster som hittills räknats. Erixon, som inte gjort någon hemlighet av att han hoppas på McCain, avhåller sig från triumferande utrop.

(mer…)

Var med och tag krafttag nu.

fredag, 31 oktober, 2008

Då och då dyker det upp nya initiativ syftande till åtgärder mot vad som ibland kallas klimatförsämring, ibland hotet mot mänskligheten eller något lika dramatiskt. Ett färskt exempel kan vara WWF:s isbjörnkampanj.

För bara ett par dagar sedan dök det upp något som hette Krafttag.nu -med en helsidesannons i SvD och förmodligen även på andra ställen.  Den här gången är det näringslivet som samlar sig till något som är lätt att sympatisera med. Det handlar om energiförsörjningen, där man tycker att det pratas mycket men görs för litet, och vem kan inte instämma i det. Det handlar inte bara om kärnkraft, men kärnkraft är inte lämnat åt sidan.

Gå gärna in på länken och läs. Det finns ännu inte många sidor, men det kommer väl att bli. Den som vill följa aktiviteterna – till att börja med ett antal ”rundabordssamtal” landet runt – kan anmäla sig och hålls då informerad.

Jag anmälde mig direkt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Tillväxtens dårskap. Skall marknadsekonomin ta död på vår planet?

onsdag, 22 oktober, 2008

New Scientists sista nummer är i huvudsak vigt åt ekonomiska frågeställningar under de samlingsrubriker jag  satt ovan.

Risken att jag någonsin skulle få planekonomiska funderingar, vilket någon kanske misstänker, är liten. Men jag har tidigare några gånger varit inne på tanken att den ganska hämningslösa marknadsekonomi som senaste åren haft gott om förespråkare, kanske borde modifieras en del, och de allra sista dagarna tycks det redan vara på gång.

En mängd parametrar stiger i allt raskare takt, nedanstående figur från New Scientist illustrerar det.  Den avser tiden från 1750 fram tills nu.

(mer…)

En föresats. Och helt kort om skägg.

söndag, 13 april, 2008

Det börjar finnas så mycket som jag tänkt skriva om att en krypande känsla av stress infinner sig. Sitter bland travar av papper, tidningsklipp och annat mer skräpbetonat och rotar bland uppslagen.

Blev lite uppskakad av Times artikel om etanol, har letat vidare och hittar nästan hur mycket som helst av samma slag. Känner mig som mannen som bestämt sig för ett mål och högtidligt försäkrar att han inte skall raka sig förrän detta är uppnått. Brukar tänka på den mannen varje gång jag ser någon med långt skägg, vilket f ö numera händer ytterst sällan.

Skall vi ta det som ett tecken på att folk har slutat upp med stora föresatser?

(mer…)

Kina, klimat och konkreta resultat

fredag, 11 april, 2008

I Svenska Dagbladet  finns i dag en sida om Kinas ekonomi och de klimatkrav som Fredrik Reinfeldt lämpligen skall föra fram. Som ofta är den utmärkt illustrerad med lite grafik om situationen, för dagen om energikällor och koldioxidutsläpp, totalt och per person. Jag tror att jag har skrivit om detta som problemet nr 1 på klimatagendan i åtminstone 10 inlägg hittills i år. SvD:s bild belyser problemet.

Kinas koldioxidutsläpp har de senaste 5 åren fördubblats, från 3 gigaton/år till 6.  Kurvan stiger brant uppåt och visar ännu inga tendenser att plana ut. Naturligt nog eftersom det hela tiden byggs nya kolkraftverk med mer än ett nytt i veckan. Ineffektiva anläggningar som inte bara vräker ut koldioxid utan sot, en lång rad andra föroreningar, tungmetaller och liknande och dessutom radioaktivitet. (mer…)

Skolan och IT. Vad gör de med våra barn?

tisdag, 1 april, 2008

I Forskning och Framstegs senaste nummer hittar man en intressant artikel om värdet av IT i skolan skriven av Patrik Hall, Fil Dr i statsvetenskap, Malmö Högskola. Han har studerat det nationella projektet IT i skolan (ITiS) vilket genomfördes  i grundskola och gymnasium under perioden 1999 till 2002, dels centralt, dels i fyra kommuner.

(mer…)

TÄLLBERGS FORUM och Ordförande Ekman har ordet.

tisdag, 4 mars, 2008

Brännpunktssidan i Svenska Dagbladet har släppt till spaltutrymme som kunde använts bättre.

I ingressen kan vi läsa: — Världen behöver omedelbart en global koldioxidskatt och stopp för nya koleldade kraftverk och industrier utan CO2-rening. Sverige måste visa vägen”.  Undras om inte Bo Ekman, ordförande i Tällbergs Forum, ser sig själv som vägvisaren. Jag delar uppfattningen att den snabba ökningen av antalet kolkraftverk bör hejdas snabbast möjligt, men delar inte tanken att en global koldioxidskatt är en tvingande nödvändighet. Dessutom tror jag att vi gör oss sublimt löjliga med det ständiga uttrumpetandet av att vi i Sverige minsann skall gå i täten och att detta är en del av en internationell solidaritetsprincip.

(mer…)

Snörstump 11. Mindre mängder metan!

måndag, 7 januari, 2008

Det torde väl vara allmänt bekant att kor är en miljöfara. Som gammal kobonde vill jag inte gärna ta det till mig. Kor är snälla och trivsamma djur och vill inget ont. Å andra sidan kan jag inte förneka att det är ett fasligt pruttande, och den metan som de – helt oavsiktligt det kan jag försäkra – släpper ut, höjer naturligtvis halten i atmosfären och föranleder mer åter-reflekterad värme.

(mer…)

God Jul och vackert väder. Inte mera klagan förrän 2008

måndag, 24 december, 2007

Efter mina lantbrukarår hade jag länge som vana att vakna kl 0600 tämligen exakt, i ur och skur, vardag som helgdag,  frisk eller sjuk. Den tiden är svunnen, det höll i sig några månader efter pensionen för 1 år och 3 månader sedan. Nu råder oreda och idag väcktes jag av min livskamrat c:a 0830.

– Ser du ljuset?

Jag gnuggade mig i ögonen och tog på mig glasögonen, fast solen som tittade in kunde jag gott se ändå.  Den sken in så nära horisontellt som nästan var möjligt.  Gnistrande klar luft ute och solen själv rullade precis över trädtopparna på andra sidan Slätbaken. Lågt över viken flög två svanor med tunga sugande vingslag. Inte en krusning på sjön, och inte en tillstymmelse till is heller.  (Är det nästa vecka som utsikten blir skattefri ?) Termometern utomhus visade +3 grader C. På julaftons morgon.

(mer…)