Arkiv för kategori ‘Utsläppsrätter’

Monbiot talar allvarsamma ord. Bör man lyssna?

onsdag, 3 december, 2008

Sedan länge e-prenumerar jag på George Monbiots hemsida. Det kan komma upp till 10-20 mail om dagen när hans kommentatorer är som värst i farten. Ingen orkar läsa allt, men ibland tar jag mig en titt. Några gånger varje månad anländer något av hans egen penna. Alltid läsvärt och oftast något att grunna på. Jag har f ö även läst hans bok ”Heat”. Väl dokumenterad, rik på synpunkter. Inledningsvis negativ till kärnkraft, men hans uppfattning har svängt. Avrättar tidigt alla skeptiker och har länge ansett att det brådskar med åtgärder och att de måste bli omfattande. Sedan länge en tillskyndare av drakoniska åtgärder.

(mer…)

En jord av glädje, kan den göras med gnäll eller skäll?

lördag, 6 september, 2008

Efter snart två års bloggande om koldioxiden, klimatet och hotet mot vår livsmiljö känns det som  jag behövde göra en halvhalt, inte läsa mer på en dag eller kanske rentav en vecka utan tänka efter vad jag kommit fram till, försöka skapa någon sorts syntes av vad jag läst, vad jag skrivit och vad jag lärt mig.

Mitt intresse för miljöfrågor började efter läsningen av Tyst Vår nästan 45 år före jag påbörjade Back to Balance. Jag hade upplevt hur åtgärder mot miljön redan hade gjort stora och påvisbara framsteg. Man kunde fiska ätlig lax i Norrström, och bada i Mälaren mitt inne i Stockholm om man ville och havsörnsstammen hade ökat igen t ex. I stort sett hade jag en positiv hållning till den organiserade miljörörelsen. Utan att vara miljöpartist och inte heller medlem i Naturskyddsföreningen, WWF eller Greenpeace eller någon annan likvärd organisation, var jag ändå välvilligt inställd. Jag har alltid lojaliserat mig med miljömässiga påbud som sopsortering, energisparande och försiktighet med gifter. När klimatfrågan började diskuteras var jag genast intresserad och första gången jag försökte publicera mig med synpunkter i ämnet var 1994. Jag har f ö bloggat om det.

(mer…)

Ett ovärdigt miljögeschäft.

onsdag, 16 juli, 2008

I ett ledarstick idag i SvD skriver Patrick Krassén om klimatkompensation. Intresset för att frivilligt skaffa sig ett gott samvete genom inköp av sådan har aldrig varit särskilt högt och sannolikt har det minskat ytterligare från en redan låg nivå. Mest har saken varit på tal när det gäller flygresor och senast häromdagen läste jag någonstans att endast någon enstaka procent betalar för klimatkompensation om man bortser från de fall där myndighetsbeslut föreligger på att kompensation skall erläggas. 

(mer…)

Äntligen. En glad nyhet.

lördag, 12 april, 2008

I september är det tänkt att Vattenfall skall börja köra sin testanläggning för koldioxidfångst i Schwarze Pumpe 20 mil sydost om Berlin.

Denna glada nyhet står att läsa om i dagens Ny Teknik. Man tror att det blir möjligt att reducera mängden koldioxid i brunkolkraftverkets avgaser med 95-97 %. Koldioxid skall komprimeras till flytande tillstånd och sedan pumpas ner. Efter mellanlagring i 300 kubikmeter stora rostfria tankar, pumpas den flytande gasen över till tankbilar som fraktar  den till Altmark 20 mil från Schwarze Pumpe.

(mer…)

Naturskyddsföreningens kampanj.

onsdag, 2 april, 2008

Mitt naturintresse började i tidiga år.  8 år gammal startade jag föreningen Naturfrid, verksam i mitt dåtida närområde. Medlemskap kostade 50 öre. Föreningen blev dock kortlivad, 3-4 veckor om jag minns rätt. Då var kassan 3:50. Den tillföll mig – ordföranden – vid nerläggningen.  Sedermera har jag varit medlem i  Jönköpings Akvarieförening, Svenska Jägarförbundet, Svenska Orienteringsförbundet,  Friluftsfrämjandet och startat S:ta Ragnhilds Trädgårdsförening ( fortfarande livaktig efter 8 år ). Vidare har jag varit lantbrukare i 17 år och under denna tid även egenhändigt skött ägd skog om ett par hundra hektar med stort intresse och avsevärd arbetsinsats. Detta meddelas endast för att påvisa att jag har ett inte obetydligt naturintresse. 

(mer…)

Flyg fula fluga flyg. Och Du Bai, olja med din olja.

torsdag, 27 december, 2007

Så här dags på året så dräller det in erbjudanden från ett antal resebyråer.

Flyg till värmen och solen. Inte många bäddar kvar, beställ nu, även för hösten och vintern 2008, om Du vill vara säker på plats till Ditt favoritresmål.

Tidningarna bjuder på litet statistik på reslusten och ansvarskänslan för miljön.  Knappast uppmuntrande läsning för miljörörelsen, som särskilt skjutit in sig på flyget som miljöboven nummer 1. Alla nästan tänker sig iväg, ingen nästan tänker köpa sig ett gott samvete. Vi skjuter på miljöintresset tills reslusten har fått sitt och just den här årstiden är inte rätta tiden.

(mer…)

Skeptikerna avhörs. 1) Peter Stilbs skriver insändare.

tisdag, 11 december, 2007

Peter Stilbs, professor i fysikalisk kemi på KTH, Stockholm, sedan tidigare känd för sin skeptiska, för att inte säga direkt avvisande hållning till klimatförändringen, hade en insändare i SvD igår, som jag nedan referar i korthet:

Våra folkvalda hoppas enligt denna drapa nu kunna manipulera massorna med ”klimatet ” som enda motivering. Astronomiskt dyrbara samhällsförändringar är på gång och oberoende av vad som sker anser sig tydlligen massornas herrar ändå kunna skälla  på dem som inte ”vidtar åtgärder”.  (Det är lite oklart av skrivningen vem som står för vad.)

(mer…)

Lufthavet. Vårt förorenade täcke.

torsdag, 6 december, 2007

Min gode vän Bengt Sagnell, min namne bland alptopparna, kommunicerar flitigt med mig, ger välvilligt stöd, har alltid gott om kloka kommentarer och lämnar lite egen text över då och då att fritt förfoga över.  Som följande t.ex:

Utan att över huvud diskutera om människans utsläpp är boven i den stigande temperaturen är det ett tillräckligt argument för en minskning, att alla utsläpp i våra dyra luft måste minska för att få en bättre miljö för alla. Redan min gamle biologilärare, Carl H Lindroth, påpekade för oss att vårt brukbara lufthav inte är tjockare än förnissan på en vanlig jordglob! Och i den öser vi ut vår rök och våra avgaser sedan begynnelsen, och mycket blir kvar i hundratals år. Och inte kan vi vädra ut röken som i ett vanligt rum, heller!

(mer…)

Om växthuseffekt och miljörörelse och skogsplantering!

torsdag, 1 mars, 2007

Dagen börjar bra. I SvD hittar man under Brännpunkt ett klarsynt inlägg av Stefan Fölster, som uppenbarligen tar växthuseffekten på allvar och också inser att det är tekniska förändringar som med chans till framgång skall kunna hjälpa oss och inte något slags svältprogram. Vill med detta inte mena att sparsamhet med energi är meningslös, den har ett stort övertag; vi kan börja idag. Men intresset och uthålligheten brukar sina och även om så inte vore fallet så blir effekten alltför blygsam. (mer…)

Utsläppsrätternas flopp.

lördag, 24 februari, 2007

Försäljning av utsläppsrätter har varit en viktig punkt i det svenska programmet för reducering av koldioxid. Det har förefallit dunkelt hur det egentligen skall fungera. Före jul annonserades det att utsläppsrätter vore en bra julklapp. Vitsen var att man inte skulle göra något med den utom möjligen hänga den inramad på lämpligt ställe. Outnyttjad skulle den innebära minskade koldioxidutsläpp. Pengarna hamnade delvis i Svenska Naturskyddsföreningens fickor, delvis någon annanstans. (mer…)