Arkiv för kategori ‘Metanol’

Etanolen nästa rond. Förståndet vs Mikael Karlsson.

måndag, 28 april, 2008

Inte utan glädje öppnar jag Svenskan från igår. Tekn Dr Lars Bern har skrivit utmärkt och intierat om etanol under Brännpunkt. Han lägger en avsevärd del av ansvaret på Naturskyddsföreningen (där han själv f ö  är medlem) vilket är helt korrekt, och uppmanar styrelsen och  Mikael Karlsson att bita i det sura äpplet och backa i frågan.

(mer…)

Tänkt i stort för omväxlings skull.

söndag, 25 november, 2007

Att vara klimatsmart och tänka på att samla kompost som blir till biogas som stadsbussarna kör på, att hålla sig till säsongens närskördade grönsaker, att inte äta för mycket kött med tanke på metangasen etc känns riktigt och bra, men skänker inte mig någon större lättnad.  Dessutom är jag snart nog beredd att synda lite grann för att inte verka alltför petig och småskuren. 

Jag vet ju att om man duschar med snålmunstycke och inte låter det rinna under intvålningsfasen så sparar man nästan ett helt kärnkraftverk. För det första stämmer det inte riktigt, för värmen i duschvattnet kommer också huset till godo så att man kan minska lite på uppvärmningen.  Precis tvärtom är det med snålenergi-belysningen, som inte bidrar lika mycket till värmen som de vanliga glödlamporna gjorde. För övrigt är jag säker på att flertalet normalsvenskar eller -svenskor efter några månader är tillbaks i det gamla vanliga skvalduschandet. Och tonårstjejerna springer nog hellre och släpper ut lite pälsminkar ur burarna och luft ur stadsjeepsdäcken än de avstår från timslångt duschande. 

(mer…)

Etanol igen, och solsken.

fredag, 16 november, 2007

På Brännpunktssidan i SvD idag har Lars Bern en alldeles förträfflig artikel under den manande titeln Avbryt storsatsning på etanol.  Instämmer entusiastiskt. Bland kommentarerna får man överse med de vanliga glåporden från förnekarhåll. Det stora flertalet tycks vara av deciderat samma åsikt som författaren och jag. Några egentliga invändningar i sak hittar jag inte.

Lars Bern är helt klart av åsikten att vi i första hand skall vända oss mot solen och omvandla dess värmande strålar till elektricitet. Jag vill bara tillfäga att solceller är inte enda vägen att gå, det finns redan några olika sorters solkraftverk i drift, det största i Kalifornien startades på 1970-talet, stimulerat av den då aktuella första oljekrisen. Det är fortfarande i drift, fungerar utmärkt och har sedan det byggdes försörjt 10000 amerikanska hem med el, värme och kyla.

(mer…)

Bilar och solceller

söndag, 14 oktober, 2007

Kallt, ruggigt, spridda skurar och tänt i kakelugnen för första gången denna höst.  Jag fantiserar om den ultimata lösningen för landsvägstransporter. 

(mer…)