Arkiv för kategori ‘Förvaring av kärnavfall’

Aldrig har det varit så fult av så få att flyga så ofta.

måndag, 22 september, 2008

Flyget får sig en släng av miljösleven i Svenskan idag i ett flertal små snuttar samlade över nästan ett helt uppslag med en lite längre artikel av Susanna Baltscheffsky på temat ’få flyger för mycket’. Poängen är att ungefär 3% av passagerarna står för en tredjedel av flygandet. Iakttagelserna, för det är flera studier inblandade, är ganska övertygande, men knappast särskilt förvånande. Det finns gott om siffror på vilket elände dessa storflygare ställer till med i form av tonvis med utsläppt koldioxid, men betydligt mindre om varför de flyger så mycket. Men 60% av alla flygresor är i jobbet, får vi veta och man är väl inte helt ute i det blå om man misstänker att här gömmer sig de flesta av storflygarna. Flera flyger mer än 100 gånger om året och det kan väl knappast tänkas att de gör det för sitt höga nöjes skull.

(mer…)

Kärnkraft och lagringsproblem. Inget att bekymra sig om.

söndag, 31 augusti, 2008

Naturen har visat att den effektivt kan ta hand om radioaktivt avfall som skapats av naturliga kärnreaktioner.

Denna lilla men förvånande kommentar återfinns som en randanmärkning till detta faktablad från U.S. Department of Energy, Office of Civilian Radioactive Waste Management.

Jag läste häromdagen ( I James Lovelocks förträffliga bok The Ages of Gaia) om den naturliga  kärnreaktorn som man hittade i Afrika för snart 40 år sedan. På Google gav kombinationen kärnreaktion och Oklo en enda träff, men den gav i sin tur några till. Den riktigt nyfikne  kan i faktabladet hitta fler länkar.

(mer…)