Arkiv för kategori ‘Greenpeace’

Mer om lastbilar.

måndag, 27 oktober, 2008

I SvD Näringsliv idag har Jonas Fröberg skrivit några rader om Leifs och Leifs otur med sina orderböcker. Det är väl inte svårt att förstå att detta torde ha kommit ungefär lika överraskande för dem som hela krisen för resten av finansvärlden. Sannolika skäl talar nog för att den tillfälliga situationen kan vara radikalt annorlunda om någon månad. Leif och Leif lär inte kunna göra mycket för att påverka situationen.

(mer…)

Aldrig har det varit så fult av så få att flyga så ofta.

måndag, 22 september, 2008

Flyget får sig en släng av miljösleven i Svenskan idag i ett flertal små snuttar samlade över nästan ett helt uppslag med en lite längre artikel av Susanna Baltscheffsky på temat ’få flyger för mycket’. Poängen är att ungefär 3% av passagerarna står för en tredjedel av flygandet. Iakttagelserna, för det är flera studier inblandade, är ganska övertygande, men knappast särskilt förvånande. Det finns gott om siffror på vilket elände dessa storflygare ställer till med i form av tonvis med utsläppt koldioxid, men betydligt mindre om varför de flyger så mycket. Men 60% av alla flygresor är i jobbet, får vi veta och man är väl inte helt ute i det blå om man misstänker att här gömmer sig de flesta av storflygarna. Flera flyger mer än 100 gånger om året och det kan väl knappast tänkas att de gör det för sitt höga nöjes skull.

(mer…)

Mer eller mindre moderna myter.

onsdag, 23 april, 2008

I min blogroll finns en välkänd och etablerad blogg som heter Moderna Myter. Jag läser den med viss regelbundenhet. Inte särskilt mycket för att jag delar Per Welanders åsikter, för det gör jag ganska sällan. Utan mer för att jag tycker det ligger ett värde i att av och till försöka sätta sig in i hur man kan tycka tvärtom.

Men ibland händer det att vi är av samma mening, som t ex i vår syn på etanol. Det upptäckte jag alldeles häromdagen, när etanol var något som  många bloggar nästan svämmade över av.  ( Den här också ) Efter att ha läst ett tag om hur väl etanol passade in i en blogg med namnet Moderna Myter, läste jag lite kors och tvärs och insåg att vår samstämmighet tog slut där. 

(mer…)

Ännu mer etanol på tapeten.

måndag, 21 april, 2008

Även Dagens Nyheter har en huvudledare om etanol den 20/4. (Somliga dagar är det en god sak att Sverige bara diskuterar en sak i taget.) Den är blek och fri från minsta lilla patos  jämförd med svenskan, men rätt i sak. Vissa forskare hävdar att biobränslen i vissa fall rentav ger högre utsläpp av koldioxid än fossila bränslen, hävdar DN och nöjer sig med att inte ta någon ställning.

Påståendet ter sig för mig som ett enastående understatement. När det gäller majs är det nästan så, när det gäller spannmål är det alldeles klart högre utsläpp. Etanol på sockerrör kan möjligen försvaras om det odlas på ett underlag som inte ger bättre utbyte med annan gröda. Men hur det ter sig arbetsmiljömässigt och socialt kunde vi se och begrunda på TV för en vecka sedan.

(mer…)

Tillnyktring på gång.

söndag, 6 april, 2008

Kennedy Karlsson, som titt och tätt kommer med bra kommentarer har kommit med en länk i förra inlägget.  Samma påpekande har kommit från fler håll, jag själv missade det i radion.

I Tyskland, där man har 5% inblandning av etanol i all bensin hade man planerat att öka till 10%, men har nu övergett idén, eftersom man insett att alltför många äldre bilar, c:a 3 miljoner,  inte skulle klara det utan bekymmer.

(mer…)